Linkovi

Obama ponovo apeluje na birače


Predsednik Obama govori u Severnoj Karolini o novim merama za otvaranje radnih mesta
Predsednik Obama govori u Severnoj Karolini o novim merama za otvaranje radnih mesta

Američki predsednik Barak Obama je započeo putovanje u dve južne države, tražeći od birača da izvrše pritisak na Kongres da usvoji seriju zakonskih mera za otvaranje novih radnih mesta, pošto prošle nedelje nije dobio kongresno odobrenje za kompletan zakonski predlog.

U govoru svojim pristalicama na aerodromu u Ešvilu u Severnoj Karolini, Obama je danas rekao da će zakonodavci, ukoliko budu glasali protiv mera koje bi odmah vratile Amerikance na posao, morati biračima da daju objašnjenje.

„Jer kada jednom odstupite od partnersta i skupljanja političkih poena u Vašingtonu, kada jednom istinski počnete da slušate američki narod, prilično je jasno na šta bi naša zemlja i vaši lideri trebalo da troše svoje vreme. Trebalo bi da razgovaramo o radnim mestima.“

Republikanska manjina u Senatu je prošle nedelje sprečila usvajanje Obaminog paketa o radnim mestima u celini, što ga je nagnalo da zatraži da zakonodavci narednih nedelja usvajaju pojedinačne odredbe zakonskog predloga. Republikanci su izrazili podršku za neke od tih odredbi, ali ističu da kompletan paket u iznosu od 447 milijardi dolara predviđa uzaludno trošenje novca i povećanje poreza bogatim Amerikancima, koje bi izazvalo dodatno zatvaranje radnih mesta. Obama tvrdi suprotno.

„Ovo je zakonski predlog koji sadrži odredbe koje su u prošlosti imale podršku i demokrata i republikanaca. On je u celini isplaćen, ako zatražimo od naših bogatijih građana, onih koji zarađuju više od milion dolara godišnje, da pošteno plate svoj udeo.“

Obama naredna tri dana treba autobusom da obiđe Severnu Karolinu i Virdžiniju, dve treadicionalno republikanske države, u kojima je on pobedio na izborima 2008. i u kojima se nada da će ponovo pobediti na izborima za svoj drugi mandat iduće godine. Međutim, ankete pokazuju da mu je podrška javnosti u obe države smanjena, s obzirom na spor ekonomski oporavak Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG