Linkovi

Obama potpisuje dvogodišnji budžet


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Predsednik Barak Obama ocenio je da je dvogodišnji budžet, koji je usvojio Kongres, odgovoran i najavio da će uskoro da ga potpiše.

„Ovaj sporazum je podsetnik da Vašington i dalje može da izabere da podstakne, a ne usporava napredak zemlje“, poručio je Obama nakon što je Senat rano jutros ubedljivom većinom usvojio predlog budžeta, koji je u sredu odobrio Predstavnički dom.

Kongres, koji kontrolišu republikanci, više puta se sukobio sa demokratskim predsednikom zbog budžetskh prioriteta, zbog čega je zemlja više puta bila na ivici finansijske krize.

Novim planom, ukupni iznos američkog budžeta ograničava se na oko četiri hiljade milijardi dolara do marta 2017. godine, kada će u Beloj kući biti novi predsednik, dok će biti izabran i novi saziv Kongresa. Do tada se produžava i ovlašćenje vlade da se zadužuje, čime se eliminiše mogućnost da zemlja da dođe u situaciju da ne može da otplaćuje svoje dugove.

"Usvojeni budžet obezbeđuje dovogodišnje finansiranje i pomaže da se prekine ciklus zatvaranja vlade i veštačkih kriza koje su nanele štetu našoj ekonomiji,”, naglasio je američki predsednik.

Međutim, u Kongresu i dalje predstoji oštra debata o finansiranju pojedinačnih agencija. Predsednik je zatražio od zakonodavaca da ulažu u američke prioritete i da se ne obaziru na ideološke mere kojima nije mesto u budžetskom procesu.

XS
SM
MD
LG