Linkovi

Obama vrši pritisak na republikance


Predsednik Obama govori o automatskim budžetskim rezovima koji stupaju na snagu sledeće nedelje.
Predsednik Obama govori o automatskim budžetskim rezovima koji stupaju na snagu sledeće nedelje.

Američki predsednik Barak Obama ponovo je apelovao na zakonodavce da postignu dogovor kako bi izbegli teške automatske budžetske rezove 1. marta.

Američki predsednik Barak Obama ponovo je apelovao na zakonodavce da postignu dogovor kako bi izbegli teške budžetske rezove koji bi pogodili i unutrašnje i spoljnopolitičke programe.

Poznata situacija u Vašingtonu … napetost raste dok se primiče rok za postizanje sporazuma. Za samo 10 dana, stupiće na snagu automatski rezovi federalnog budžeta u iznosu od 85 milijardi dolara.

Predsednik Obama danas je izvršio pritisak na republikance u Kongresu da predlože plan kako bi sprečili taj scenario, i uputio ozbiljno upozorenje:

“Ljudi će ostati bez posla. Stopa nezaposlenosti bi mogla opet da poraste.”

Obami su se pridružili radnici službi za vanredne situacije, čiji bi poslovi bili ugroženi ako se veliko smanjenje federalne potrošnje odrazi na državne i lokalne službe.

“Time bi se umanjila njihova mogućnost da pomognu zajednicama da odgovore na prirodne katastrofe i oporave se od njih.”

Medjutim, njegova poruka odzvanja u praznom Kongresu, budući da su zakonodavci ove nedelje na odmoru, što znači da nikakvi pregovori nisu u toku. Tokom vikenda, republikanci su izjavili da će se budžetski rezovi – dogoditi, a kongresmen Pol Rajan kaže da je krivac isključivo Bela kuća.

“Došli smo dovde jer je predsednik, za vreme poslednjeg zasedanja Kongresa, odbio da smanji potrošnju u bilo kojoj oblasti, tako da ćemo završiti sa sekvestrom.”

Prošle nedelje, senatske demokrate su predložile plan kojim bi se izbegao sekvestar. On podrazumeva nove prihode od poreza, koji bi se dobili ukidanjem odredjenih olakšica koje pogoduju najbogatijim Amerikancima. Medjutim, republikanci su odmah odbacili taj plan.

“Ne postoji način da Republikanska stranka smanjenje potrošnje zameni povećanjem poreza”, kaže republikanski senator iz Vajominga Džon Baroso.

“Predsednik je prošle godine dobio povećanje poreza koje je želeo, dobio je te veće prihode”, poručio je Pol Rajan.

Predsednik Obama upozorava da će budžetski rezovi takodje ugroziti američku vojnu spremnost, i eliminisati programe u sferi prosvete, energetike i medicinskih istraživanja, koji bi doneli nove poslove i doprineli ukupnoj ekonomskoj situaciji.

Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner, je izjavio kao odgovor da "predsednik nije ponudio krediiblni plan koji bi mogao da prodje u Kongresu, već samo poziva na novo povećanje poreza."
XS
SM
MD
LG