Linkovi

Obama i ASEAN o miru i prosperitetu JI Azije


Druga plenarna sednica članica ASEAN-a i predsednika SAD Baraka Obame, 16. februar 2016.
Druga plenarna sednica članica ASEAN-a i predsednika SAD Baraka Obame, 16. februar 2016.

Dugoročni mir, bezbednost i prosperitet Jugoistočne Azije su ciljevi kojima su se predsednik Barak Obama i deset članova Asocijacije zemalja jugoistočne Azije posvetili drugog dana razgovora u Kaliforniji.

Prvog dana samita, Obama i lideri ASEAN-a koncentrisali su se na razvoj inovacija i preduzetništva u jugoistočnoj Aziji. Bela kuća doživljava ASEAN kao ključnu organizaciju u okviru američkog strateškog zaokreta prema Azijsko-pacifičkom regionu, kako bi se obezbedio dalji američki bezbednosni i ekonomski prosperitet i uspostavila važna protivteža uticaju Kine.

Samit ASEAN-a se održava na slavnom kalifornijskom imanju Sanilends u mestu Rančo Miraž, neformalnom okruženju koje, prema oceni Bele kuće, nudi opuštenu atmosferu i priliku da lideri otvorenije razgovaraju o važnim pitanjima.

Za to vreme, ispred odmarališta su se okupile stotine demonstranata koje insistiraju na tome da ljudska prava u regionu budu na vrhu dnevnog reda razgovora. Demonstranti iz Kambodže traže ostavku premijera koji vlada zemljom već 30 godina, dok su drugi kritikovali vlade Laosa i Vijetnama zbog dominacije nad susedima. Neki su protestovali zbog odredbi sporazuma o Trans-pacifičkom partnerstvu, koje su četiri članice ASEAN-a potpisale sa SAD.

XS
SM
MD
LG