Linkovi

Obama: Veća trgovina i radna mesta za Afriku


Predsednik Obama na sastanku sa mladim liderima na Univerzitetu Johanesburga u Sovetu, 29. juni, 2013.
Predsednik Obama na sastanku sa mladim liderima na Univerzitetu Johanesburga u Sovetu, 29. juni, 2013.

Predsednik je danas održao razgovore širokog spektra sa južnoafričkim predsednikom Džejkobom Zumom u Pretoriji

Predsednik Barak Obama je u poseti Južnoafričkoj republici u cilju promocije trgovine, ekonomskog razvoja i demokratije širom afričkog kontinenta.

Predsednik je danas održao razgovore širokog spektra sa južnoafričkim predsednikom Džejkobom Zumom u Pretoriji pre no što je bio domaćin sastanka u gradskoj većnici u Sovetu gde je odgovarao na pitanja mladih afričkih lidera.

Tu je najavio program za dovodjenje 500 mladih Afrikanaca u Sjedinjene Države svake godine radi obuke za rukovodeće položaje.

Na konferenciji za štampu sa predsedniom Zumom Obama je rekao da je glavni cilj njegove posete ohrabrenje trgovine i investicija kako bi se pospešio rast u Južnoafričkoj republici i istovremeno od toga imale koristi Sjedinjene Države.

Predsednik Obama je rekao kako želi da obnovi američki Zakon o rastu i prilikama u Africi kojim su eliminisane carine za najveći deo afričkog izvoza u Sjedinjene Države. Taj zakon treba da istekne 2015.

Predsednik Obama je istakao da se Sjedinjene Države ne smatraju ugroženim intenzivnim kineskim i investicijama drugih zemalja na tom kontinentu, ali je ukazao kako bi Afrikaci trebalo da se pitaju da li te investicije dovode do otvaranja novih radnih mesta i donose novac Africi.
XS
SM
MD
LG