Linkovi

Obama završio kratku posetu Avganistanu


Predsednik Obama, američki ambasador u Avganistanu Džejms Kaningam i general Džozef Danfort, komandant medjunarodnih snaga u Avganistanu, Vazduhoplovna baza Bagram, 25. maj, 2014.

Predsednik Obama je otputovao iz Avganistana nakon iznenadne 4-časovne posete toko koje se sastao sai američkim vojnicima tokom prazničnog vikenda povodom sutrašnjeg praznika, Dana sećanja na pale borce.

U današnjem govoru u Bagramu, predsednik je rekao vojnicima da je zahvalan za njihovu službu u vojnim snagama, nazvavši trupe u toj bazi "istinskim herojima".

Predsednik Obama je ukazao da oni završavaju svoju misiju u Avganistanu u trenutku kada su desetkovani redovi lidera Al Kaide u plemenskim regijama, što je preokrenulo smer napretka koji je prethodno beležio Tailban i zaštitilo živote gradjana sprečavanjem napada iz tog regiona.

Predsednik Obama je takodje ukazao kako se nada da će Američko-avganistanski bezbednosni sporazum biti potpisan kada novi predsednik položi zakletvu.

Medjunarodne borbene trupe treba da završe povlačenje iz Avganistana do kraja ove godine. Neke snage bi mogle da ostanu u Avganistanu posle decembra 2014. radi pružanja obuke i savetodavne misije ukoliko avaganistanski lideri odobre bilateralni bezbednosni sporazum sa Sjedinjenim Državama.
XS
SM
MD
LG