Linkovi

Obama sa Putinom u ponedeljak


Predsednik Rusije Vladimir Putin sastaće se u ponedeljak sa američkim predsednikom Barakom Obamom u Njujorku, na marginama yasedanja Generalne skup[tine UN.

To je danas saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je u ruskom region Rostov izjavio da će Putin najpre imati sastanak sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, dok će se sa američkim predsednikom susresti kasnije tokom dana.

Trojica lidera, zajedno sa mnogobrojnim drugim državnicima, učestvovaće na Generalnoj skupštini svetske organizacija koja počinje u ponedeljak u Njujorku. Putinovo obraćanje Generalnoj skupštini dolazi planirano je već za prvi dan debate. Obama i Putin su poslednji put razgovarali na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Pekingu, prošlog novembra.

Neimenovani visoki predsavnik Obamine adminstracije rekao je danas da je sastanak zatražio Putin. “S obzirom na situaciju u Ukrajini i Siriji, i uprkos dubokim nesuglasicama sa Moskvom, predsednik smatra da bi bilo neodgovorno da se ne proveri da li je moguće ostvariti napredak sa Rusima na visokom nivou”, rekao je pomenuti zvaničnik, dodajući da predsednik Obama želi da iskoristi susret za razgovor o Ukrajini i usmeri pažnju Rusije na poštovanje obaveza iz mirovnog sporazuma, postignutog između ukrajinske vlade i separatista koje podržava Moskva.

XS
SM
MD
LG