Linkovi

Minijaturno slikarstvo u službi protetike


Očna proteza

Milionima ljudi širom sveta potrebne su očne proteze koje zamenjuju oko izgubljeno nesrećnim slučajem ili zbog kongenitalnih poremećaja.

Jedan francuski umetnik u minijaturnom slikarstvu, ponudio je svoje umeće da napravi očne proteze koje izgledaju prirodno.

Dvadesetjednogodišnja Valeri Bioko pala je sa konja u maju 2009. i tom prilikom je ozbiljno povredila glavu i oštetila jedno oko. Tri godine kasnije, bila je podvrgnuta hirurškoj operaciji koja je trebalo da joj povrati vid. Međutim, operacija nije uspela i lekari su morali da odstrane oko.

Valeri Bioko je prošle godine čula za laboratoriju u francuskom gradu Lionu, specijalizovanu za izradu visokokvalitetnih očnih proteza.

Toliko sam želela da imam ponovo oko, posebno iz estetskih razloga. Da imam ista oba oka. Da se ne razlikujem od drugih ljudi.”

Veštačko oko Valeri Bioko izgleda skoro isto kao njeno prirodno, zahvaljujući preciznom i detaljnom radu umetnika Filipa Žakana Ravoa. On je specijalista u izuzetno preciznom slikanju za koje mu je potrebno uveličavajuće staklo. Ravo kaže da ga je prijateljica nagovorila da se obrati vlasniku laboratorije Dominiku Šarlomu Mezansu koji je spacijalista za očnu protetiku.

“Prijateljica koja je izgubila oko 1992. godine rekla mi je za Mezansa. Otišao sam kod njega, sa svojim radovima, mojim minijaturama drveća.”

Ravo kaže da ga je Mezansa odmah angažovao i da od tada blisko sarađuju. On kaže da naslika oko 650 očnih proteza godišnje.

“Ono što je važno na ovom poslu je preciznost kao i boje koje koristim. Interesantno je to da radim posao umetnika i ujedno pomažem pacijentima.”

Cena očne proteze u Mezansovoj laboratoriji je oko hiljadu dve stotine dolara, a potrebno je oko 6 sati za njenu izradu. Pacijenti dolaze iz svih delova Evrope, Rusije i Sjedinjenih Država.

Ravo takođe oslikava oči za voštane figure poznatih ličnosti u muzeju Grevon u Parizu ali kaže da više voli da ih pravi za stvarne ljude kojima su potrebne.
XS
SM
MD
LG