Linkovi

Podele oko džamije na "Nultoj tački" i na njujorškim ulicama


Protivnici predloženog islamskog centra u blizini poprišta terorističkih napada 2001. godine u Njujorku, juče su organizovali protestni miting protiv tog projekta. Pristalice su se okupile dva bloka dalje, a gledaoci nacionalnih televizijskih mreža su mogli da čuju objašnjenja organizatora izgradnje centra.

Demonstracije protiv građenja centra najavljene su nekoliko dana ranije i privukle su masu ljudi koja je ispunila ceo gradski blok. Prisutni su pozdravljali govornike koji su rekli da je predložen islamski centar uvreda za žrtve terorističkih napada i njihove porodice. Na jednom od transparenata je naglašena još jedna bojazan protivnika centra. Na njemu je pisalo: „Zaustavite šerijatski zakon pre nego što on zaustavi vas“.

„Podrška šerijatskom zakonu je akt izdaje Sjedinjenih Država.“

Govorniku Robertu Lorensu pružena je glasna podrška kad je nagovestio da predsednik Barak Obama, gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg i drugi političari, izdaju američki Ustav podržavajući pravo muslimana da grade islamski centar u neposrednoj blizini takozvane „nulte tačke“ – na kojoj su nekada stajale kule Svetskog trgovinskog centra.

Govoreći o mogućoj opasnosti od šerijatskog zakona, jedna od organizatorki protesta, Bet Galinski, navela je slučajeve u zemljama u kojima su islamski fundamentalisti kamenovali ljude, uskraćivali ženama obrazovanje i ugnjetavali nemuslimane.

„Kad vam se kaže da prihvatite kao svoj oštar i surov sistem vrednosti i društvenih normi, ustanite širom zemlje i recite imamu: "Žao mi je, ali šerijatski zakon nije dobar za žene i ostala živa bića.“

Imam na koga ona misli je Fejsal Abdul Rauf, koji stoji iza predloženog islamskog centra. On je emigrirao u Sjedinjene Države pre 45 godina. Trenutno vodi kampanju na Bliskom istoku pod pokroviteljstvom američkog Državnog sekretarijata. Rauf je takodje predstavljao Sjedinjene Države u muslimanskom svetu tokom predsedničkog mandata Džordža Buša.

Raufova supruga Dejzi Kan, u TV programu mreže ABC "Ove nedelje", rekla je da je njen suprug došao do ideje za taj centar na osnovu sličnih hrišćanskih i jevrejskih centara otvorenih za sve Amerikance. Mnogi od njih su i mesta za molitvu.

Tu će biti sala sa 500 mesta, bazen, teretana, održavaće se časovi kuvanja, škole, mali obrazovni forumi i konferencije. To će postati mesto za razmenu ideja.“

Sa njom je na televiziji nastupila i rabin Džoj Levit, direktorka njujorškog Centra jevrejske zajednice. Ona je rekla da pozdravlja izgradnju islamskog centra i objasnila da muslimani nailaze na brojne predrasude sa kojima su bili suočeni i Jevreji, u vreme kada je Piter Stivesant bio guverner Njujorka.

Piter Stivesant nije hteo da dozvoli izgradnju sinagoga u Njujorku u 17. veku. Kongres je morao da reaguje i dozvoli izgradnju. U Konektikatu, tokom 17. i 18. veka nije dozvoljena izgradnja nijedne sinagoge.“

Pristalice islamskog centra su se okupile na ulicama dva bloka od mesta koje mnogi protivnici izgradnje nazivaju „džamijom na nultoj tački“. Brojni protivnici te ideje kažu da su uvereni da Dejzi Kan i njen suprug imam, imaju skrivene razloge za izgradnju tog centra i da predstavljaju veru koja je suprotna američkim vrednostima. Pristalice veruju rečima bračnog para i prihvataju ga kao čvrste američke državljane.

Nagoveštaja kompromisa nema. Dejzi Kan kaže da islamski centar mora da se izgradi, jer je u pitanju veliki ulog. Neki od govornika na protestnom mitingu, tvrde da on ne sme da se gradi, jer ugrožava američke slobode.


XS
SM
MD
LG