Linkovi

Prvi demokratski gradonačelnik Njujorka u 20 godina


Novi gradonačelnik Njujorka polaže zakletvu

De Blazio je položio zakletvu nekoliko minuta posle ponoći ispred svog doma u Bruklinu, a zvanično je preuzeo položaj na većoj ceremoniji kojom je danas rukovodio bivši američki predsednik Bil Klinton

I dok su slavljenici na Tajms skveru proslavljali Novu godinu, Bil de Blazio je postao prvi demokratski gradonačelnik Njujorka u poslednje dve decenije.

De Blazio je položio zakletvu nekoliko minuta posle ponoći ispred svog doma u Bruklinu, a zvanično je preuzeo položaj na većoj ceremoniji kojom je danas rukovodio bivši američki predsednik Bil Klinton.

De Blazio je položaj preuzeo od Majkla Blumberga, koji je odslužio tri mandata i koji se smatra zaslužnim za smanjenje stope kriminala i veću posvećenost grada čovekovoj sredini. De Blazio je obećao da će okončati kontroverznu policijsku praksu u Njujorku poznatu kao „zaustavi i pretresi“, uvedenu tokom Blumbergovog mandata, za koju kritičari samtraju da nepravedno izdvaja Afroamerikance i druge manjine.

Novi gradonačelnik je takođe obećao da će se pozabaviti sve većim jazom između najbogatijih i najsiromašnijih u Njujorku i založiti se za svoj predlog univerzalnog pristupa dečjim obdaništima.*
XS
SM
MD
LG