Linkovi

Osumnjičeni bombaš pred sudom


Kvazi Ahsanula iz Bangladeša pokazuje fotografiju svog sina, optuženog da je pokušao da detonira lažnu bombu kod njujorške Centralne banke.
Kvazi Ahsanula iz Bangladeša pokazuje fotografiju svog sina, optuženog da je pokušao da detonira lažnu bombu kod njujorške Centralne banke.

21-godišnji mladić iz Bangladeša je u zatvoru u Njujorku, posle hapšenja na osnovu optužbe da planira eksploziju u njujorškoj Centralnoj banci.

Dvadeset jednogodišnji mladić iz Bangladeša je u zatvoru u Njujorku, posle hapšenja na osnovu optužbe da planira eksploziju u njujorškoj Centralnoj banci. Bez obzira na smrt Osame bin Ladena i drugih terorističkih vođa, vlasti očekuju da će terorističke pretnje da se nastave.

Vlasti tvrde da je ovaj mladić, Kvazi Muhamed Nafis, došao u Njujork sa zadatkom.

On dobija studentsku vizu pod izgovorom da je student na fakultetu u Mizuriju. A onda dolazi ovde s ciljem da u Sjedinjenim Državama povede neku vrstu džihada“, kaže Rej Keli, komesar njujorške policije.

Skica iz sudnice
Skica iz sudnice
Prema sudskim dokumentima, Nafis je najpre razmišljao o napadu na Njujoršku berzu, ali je na posletku odlučio da izvrši bombaški napad na Banku Federalnih rezervi u Njujorku. Tužioci kažu da je mladić verovao da je pripadnik Al-kaide, ali je stigao pravo u ruke saradnika Federalnog istražnog biroa.

Razlika je u tome što verujem da je on oduvek imao tu nameru... on je putovao i došao ovde da to učini“, ističe Bred Garet, konsultant informativnog programa TV mreže ABC.

Bomba je bila lažna. Da je bila prava, FBI kaže da je mogao da pobije „bezbroj“ ljudi.

Veoma sam se uplašio, jer ne mogu stvarno da poverujem da je terorista živeo preko puta moje kuće i to je zaista stravično", priča Daren Rou, komšija osumnjičenog.

Porodica mladića iz Bagladeša je danas poricala da je on planirao napad i tvrdi da je njihov rođak žrtva „rasističke zavere“.

„Mi ne mislimo da on ima veze sa tim. Mora da je on to postao kao nečija žrtva, jer u Bangladešu uopšte nije bio takav, bio je dobar mladić. Otišao je u Sjedinjene Države da studira i primljen je kada je dobio polovinu stipendije“, tvrdi Farija Bilkis, Nafisova sestra.
To je bila 15. navodna teroristička zavera za napad u Njujorku posle „devetog/jedanaestog“. Vlasti očekuju da će ih biti još.

Ne mislim da će ijedna od ovih otkrivenih zavera da obeshrabri ljude koji žele da urade istu stvar, jer ih sve rukovodi ista ideja... Ja to mogu da uradim, jer imam jaku veru koja me štiti i omogućuje mi da sprovedem ovakvu zaveru“, ocenjuje Bred Garet.

Nafis se razmetao vezama sa Al-kaidom, ali nema dokaza da ih je imao. Policija u njegovom rodnom Bangladešu je pretresla kuću njegove porodice u Daki, gde mu je otac potpredsednik jedne banke.
XS
SM
MD
LG