Linkovi

Obaveštajci nadzirali i video igrice?


Američki i britanski špijuni godinama su pratili fiktivne svetove igara Sekond lajf i Vorld of vorkraft tražeći teroriste ili doušnike.

Američki i britanski obaveštajci pored potencijalnih terorista i stranih političara na internetu su pratili i igrače video igrica širom sveta, angažujući svoje agente za rad u virtuelnom univerzumu poput igre Vorld of vorkraft (World of Warcraft).

Danas objavljeni tekstovi u američkom Njujork tajmsu, britanskom Gardijanu i na američkom veb sajtu Propablika, ukazuju da su američki i britanski špijuni godinama pratili fiktivne svetove igara Sekond lajf i Vorld of vorkraft tražeći teroriste ili doušnike.

Ti tekstovi su zasnovani na dokumentima iz 2008. koje je dostavio bivši kontraktor američke Nacionalne bezbednosne agencije Edvard Snouden.

U današnjem izdanju Njujork tajmsa, objavljeno je i pismo američkih tehnoloških giganata - Epla, Gugla, Fejsbuka, Majkrosofta, Jahua, Linkedina, Tvitera i AOL-a - u kojem se zalažu za krupnije promene u načinu na koji funkcioniše Nacionalna bezbednosna agencija. Otkako su objavljeni detalji o masovnom praćenju aktivnosti na internetu, ove kompanije su počele da gube svoje klijente, naročito u azijskim zemljama.
XS
SM
MD
LG