Linkovi

Indonezija i Kina traže objašnjenje od SAD


Demonstranti ispred zgrade Kapitola traže obustavu špijunskih aktivnosti
Demonstranti ispred zgrade Kapitola traže obustavu špijunskih aktivnosti

Mediji objavili nove izveštaje o rasprostranjenim američkim programima prisluškivanja u Aziji, zasnovane na dokumentima koje je dostavio Edvard Snouden

Reakcije povodom navodne rasprostranjene američke špijunaže i dalje se ne smiruju. Danas su objavljeni novi medijski izvještaji o američkim operacijama prisluškivanja u Aziji, zasnovani na dokumentima koje je dostavio bivši kontraktor Edvard Snouden, u kojima se navodi da je američka ambasada u Džakarti korištena za špijuniranje indonežanskog predsjednika Susila Bambanga Judhojona i drugih lidera te zemlje.

Indonežansko ministarstvo inostranih poslova tim povodom na razgovor je pozvalo zamjenika šefa misije Kristen Bauer. Takođe je otkriveno da je Australija dozvolila da se tajne operacije američke Agencije za nacionalnu bezbjednost vode iz njenih ambasada u Indoneziji, Tajlandu, Vijetnamu, Kini i istočnom Timoru. Zvanični Peking zatražio je danas objašnjenje od Sjedinjenih Država povodom izvještaja u medijima da su australijske ambasade, uključujući i onu u Pekingu, bile uključene u operaciju špijuniranja, koju su vodile Sjedinjene Države.

“Kina je veoma zabrinuta zbog toga izvještaja i traži objašnjenje od Sjedinjenih Država. Takođe tražimo od stranih ambasada u Kini i njihovog osoblja da poštuju Bečke konvencije o diplomatskim i konzularnim odnosima i druge međunarodne sporazume i ne preduzimaju aktivnosti koje nanose štetu kineskoj bezbjednosti i interesima”, saopštila je portparolka kineskog ministarstva inostranih poslova Hua Čunjing.

Kako međutim prenosi agencija Rojters, vjeruje se da kineske tajne službe takođe preduzimaju sofisticirane operacije prisluškivanja, barem na domaćem tlu. Vlada međutim odbacuje optužbe da pokušava da upadne u kompjuterske mreže u inostranstvu.

Dok afera prisluškivanja sve više dobija na zamahu, Ujedinjene nacije navode da su dobile uvjeravanja američke vlade da se njihove komunikacije ne prate. Portparol Generalnog sekretara svetske organizacije nije juče želio da komentariše da li su Ujedinjene nacije bile prisluškivane u prošlosti, kao što je nedavno prenio njemački Špigl.

„Prema mojim saznanjima, američke vlasti su dale garancije da se komunikacije Ujedinjenih nacija ne prate, niti da će biti praćene“, rekao je portparol generalnog sekretara UN-a martin Nesirski.

Američka Agencija za nacionalnu bezbjednost prethodno se suočila sa optužbama da je neovlašćeno upala u u komunikacione mreže koje internet giganti „Gugl“ i „Jahu“ koriste za za prenos podataka širom sveta. Dnevni list “Vašington post”, pozivajući se na dokumenta koja je dostavio bivši kontraktor Edvard Snouden i intervjue sa dobro obaviještenim zvaničnicima, prenio je da sporni program može bilo kada da prikupi podatke stotina miliona vlasnika računa, među kojima su i Amerikanci čije reakcije su pomešane.

"Ne sviđa mi se što vladine agencije nadziru bilo čije privatne informacije. Ne bi to trebalo da rade “, kaže Martin Gotlib iz Njujorka.

"Naravno da NSA to radi, zato što je lako. Ućiće u partnerstvo sa Fejsbukom i ja bih to radio da sam na čelu agencije i da je moj posao da špijuniram ljude”, smatra kevin Dilejni, takođe iz Njujorka.

"Uvijek govorim da nemam šta da krijem, ali istovremeno se šalim tokom telefonskih razgovorima sa prijateljima o tome šta bi bilo da nas sad prisluškuju”, kaže Karina Kerol iz Vašingtona.

I dok su internet kompanije oštro reagovale na najnovije tvrdnje i zatražile hitne reforme, direktor NSA Kit Aleksandar ustvrdio je da njegova agencija ne ulazi u servere „Gugla“ i „Jahua“.

Bilo bi ilegalno da to činimo. Ne znam o čemu je taj izveštaj, ali vam mogu reći kao činjenicu da nemamo pristup serverima 'Gugla', 'Jahua' i drugih. Nama je za to potreban sudski nalog. Izdajemo im taj sudski nalog preko FBI-a. I ne radi se o milionima, već o hiljadama takvih naloga koji se gotovo svi tiču terorizma i drugih stvari. To nema nikakve veze sa pojedincima u SAD“.

Šefovi američkih obaveštajnih agencija početkom nedelje svjedočili su pred Kongresnim odborom povodom novinskih izveštaja, koji su razgnevili američke saveznike i izneli u javnost obim prisluškivanja telefonskih i interenet komunikacija.
XS
SM
MD
LG