Linkovi

Program nadzora NSA prošao sa malom većinom glasova


U Predstavničkom domu Kongresa jedva je prošao predlog da se produži dalji rad Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) na prikupljanju miliona podataka o pozivima američkih telefonskih pretplatnika.

U Predstavničkom domu Kongresa jedva je prošao predlog da se produži dalji rad Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) na prikupljanju miliona podataka o pozivima američkih telefonskih pretplatnika u okviru borbe protiv terorizma.

Dom je sa 217 glasova “protiv” i 205 “za” odbacio amandman republikanskog kongresmena Džastina Ejmeša da se smanji nadležnost NSA.

Amandman je bio vezan za enorman vojni budžetski predlog za 2014. godinu. Tokom sinoćnog razmatranja amandmana razvila se oštra debata o potrebi uspostavljanja ravnoteže između nacionalne bezbednosti i prava na privatnost.
Obamina administracija i eksperti za nacionalnu bezbednost žestoko su lobirali kod članova Kongresa da spreče ukidanje programa.

Amandman je uživao podršku libertarijanskog krila Republikanske stranke kao I levičarsko krilo Demokratske stranke. Mnogi u Kongresu kažu da čak i da je amandman usvojen, verovatno da ne bi preživeo u Senatu, a predsednik bi sigurno stavio veto na njega.
XS
SM
MD
LG