Linkovi

Izazovi i promene za NSA


Direktor NSA, general Kit Aleksander svedoči pred Kongresom SAD o skandalu prisluškivanja, 29. oktobar 2013.

Posle skandala sa prisluškivanjem, budućnost poslovanja Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) dovedena u pitanje.

Gnevne reakcije povodom masovnog praćenja telefonskih razgovora i komunikacija na internetu američkih saveznika mogle bi trajno da izmene okruženje za američku Nacionalnu bezbednosnu agenciju. Budući direktor agencije mogao bi takodje da se suoči sa znatno pažljivijom kontrolom Kongresa.

Tvrdnje da je Nacionalna bezbednosna agencija, odnosno NSA prisluškivala telefonske razgovore i pratila internet komunikacije svetskih lidera razgnevile su američke saveznike u Evropi i drugde.

Digitalne kompanije sa sedištem u SAD, Jahu i Gugl, takodje su bile uznemirene kada su saznale da je NSA tajno prikupljala njihove podatke i pretraživala informacije o stotinama miliona njihovih korisnika.

Poplava otkrića o masovnom prikupljanju podataka od strane NSA možda stvara preduslove da Kongres uvede nova ograničenja aktivnosti te supertajne agencije. Njen direktor, armijski general Kit Aleksander odlazi u penziju početkom sledeće godine, a njegov naslednik će morati da povrati poverenje u agenciju, ističe Pol Tiao bivši savetnik direktora FBI-a, a sada partner u pravnoj firmi Hanton i Vilijams.

"Biće važno da direktor NSA bude u stanju da izgradi i održi odnose poverenja kako sa stranim liderima tako i sa svojim kolegama u stranim agencijama, ali takodje i sa poslovnim liderima u odgovarajućim sektorima industrije", kaže Tiao.

General Aleksander je planirao da se penzioniše pre nego što je bivši kontraktor agencije, Edvard Snouden obelodanio dokumenta o njenim programima prisluškivanja. Medjutim, u kakvom sećanju će ostati njegova karijera?

Viši saradnik vašingtonskog Centra za strateške i medjunarodne studije, Džejms Endru Luis kaže da je Aleksander uglavnom uživao poverenje zbog načina na koji je vodio Nacionalnu bezbednosnu agenciju, dok je istovremeno predvodio i njen vojni ogranak – Sajber komandu.

"Pitao sam - posle afere sa Snoudenom - šta će biti sa Aleksanderom i odgovor koji sam dobijao od visokih zvaničnika administracije, kao i od republikanaca bio je da je on nezamenljiv", priča Luis.

Medjutim, bivši zvaničnik i uzbunjivač Nacionalne bezbednosne agecije, Vilijam Bini kaže da špijuniranje NSA predstavlja kršenje ustava. On takodje osporava tvrdnju Aleksandera da je masovno prikupljanje podataka u zemlji potrebno da bi se sprečili teroristički akti.

"To je glupost. To je jednostavno glupost", smatra Bini.

Ipak, Bini ne očekuje da će sledeći čelnik NSA odustati od prisluškivanja telefona i interneta.

"Ne verujem da će se išta promeniti osim ako zaista ne promene politiku i način obavljanja posla u agenciji", kaže bivši službenik NSA, Bini.

Pravnik Pol Tiao takokje očekuje da će se prisluškivanje nastaviti.

"To je misija da se prikupljaju informacije o teroristima, o stranim obaveštajnim akterima, o onima koji ugrožavaju sajber prostor", objašnjava Tiao.

Neki se zalažu da se razdvoje funkcije čelnika NSA i Sajber komande pošto smatraju da je Kit Aleksander akumulirao suviše veliku moć zato što drži obe funckije.

Medjutim, Džejms Endru Luis kaže da je Aleksander obavljao svoj posao odgovorno.

"Njegovo mesto je vrlo tesno kontrolisano. On je deo lanca komande. Nije bilo nikakvih problema", kaže Luis.

U svakom slučaju naslednik ili naslednici koje predsednik Obama postavi na čelo Nacionalne bezbednosne agencije i Sajber komande moraće blisko da saradjuju sa Kongresom i sa američkim saveznicima.
XS
SM
MD
LG