Linkovi

SAD objavile broj svojih nuklearnih bombi


Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je na konferenciji o Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja da su Sjedinjene Države predane sprečavanju širenja i smanjenju broja postojećih nuklearnih oruđa, i objavila broj američkih nuklearnih bojevih glava. Klinton je takođe kritikovala Iran, rekavši da je to jedina zemlja potpisnica sporazuma koja ga ne poštuje.

Sekretarka Klinton izjavila je da je predsednik Obama učinio smanjenje opasnosti od nuklearnog naoružanja jednim od najvažnijih ciljeva američke spoljne politike.

U okviru toga, rekla je ona, Sjedinjene Države će nastojati na daljem smanjenju nuklearnih arsenala i učiniti taj proces transparentnijim objavljujući prvi put tačan broj svojih nuklearnih oruđa.

"Za one koji sumnjaju da će Sjedinjene Države sprovesti svoj udeo u razoružanju: ovo je naš doprinos, naša obaveza, i to šalje jasan signal", rekla je Hilari Klinton.

Pentagon je objavio cifre koje datiraju još od 1962, prema kojima Sjedinjene Države sada imaju 5113 bojevih glava. U jeku Hladnog rata, 1967, imale su ih najviše - preko 31 hiljadu.

Ranije juče na istoj konferenciji, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad optužio je Sjedinjene Države da drugim zemljama prete upotrebom nuklearnog oružja, uključujući njegovu. Sekretarka Klinton je rekla da su te optužbe lažne i da predsednik Ahmadinedžad čini sve što može da bi skrenuo pažnju sa iranskih rezultata i pokušao da izbegne odgovornost.

"Iran je jedina zemlja zastupljena u ovoj sali za koju Međunarodna agencija za atomsku energiju kaže da ne poštuje svoje obaveze o nuklearnoj bezbednosti. Iran se oglušava o Savet bezbednosti i o pomenutu agenciju i ugrožava budućnost Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja. Zbog toga se suočava sa sve većom izolacijom i pritiskom međunarodne zajednice", rekla je Hilari Klinton.

Iran je prekršio nekoliko rezolucija Ujedinjenih nacija koje zahtevaju od njega da obustavi obogaćivanje uranijuma, pa mu zbog toga preti novi krug sankcija. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, pozvao je Iran da poštuje međunarodne obaveze i ublaži zabrinutosti o tome da li njegov nuklearni program ima vojnu ili civilnu svrhu.

"Budimo načisto, Iran ima obavezu da rasprši sumnje i zabrinutosti u vezi sa svojim programom", rekao je Ban Ki-mun.

Zemlje potpisnice sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja svakih pet godina razmatraju njegovu primenu jer on predstavlja najveću legalnu prepreku širenju te vrste oružja.

XS
SM
MD
LG