Linkovi

"Istina" razmatra težinu novinarske profesije


Reditelj Džejms Vanderbilt
Reditelj Džejms Vanderbilt

Novi film "Istina" razmatra odgovornost i rizike novinarske profesije prateći slučaj Dena Radera, uglednog voditelja mreže CBS, koji je morao da napusti taj posao posle izveštaja o tadašnjem predsedniku Džordžu Bušu, zasnovanog na netačnim podacima.

2004. godine, samo nekoliko meseci pre nego što je Džordž Buš ponovo izabran za predsednika, TV mreža CBS objavila je izveštaj u kojem je navedeno da je mladji Buš izbegavao vojnu službu tokom 1970-ih. Izveštaj je zasnovan na dokumentima za koja se ispostavilo da su falsifikovani, a greška i njene posledice koštali su posla neke istaknute novinare i producente.

Film „Istina“ upozorava na odgovornost novinara da svoju priču podupru neoborivim i nedvosmislenim dokazima a ujedno govori o stvarnim rizicima i odgovornosti koju sa sobom nosi posao u medijima.

Ugledni voditelj TV mreže CBS, Den Rader i njegova dugogodišnja producentkinja Meri Mejps, dobitnica brojnih nagrada, otkrivaju dokaze da je predsednik Džordž Buš, koji se u tom trenutku kandiduje za drugi mandat, koristio porodične i političke veze da izbegne rat u Vijetnamu tako što se prijavio da služi u Nacionalnoj gardi. Dokumenta su takodje pokazivala da u gardi nije obavljao svoje pilotske dužnosti.

Mejps i njen tim proveravaju autentičnost potpisa na dokumentima i dobijaju potvrdu iz više izvora da su dokumenta tačna. Smatrajući da su dokazali slučaj, emituju priču u vestima koje vodi Den Rader 8. septembra, dva meseca pre predsedničkih izbora.

Čestitke i zadovoljstvo su kratkog daha. Konzervativni blogeri tvrde da su dokumenta lažna, običan kompjuterski proizvod a ne kopija materijala iz 1970-ih, kucanih pisaćom mašinom. Kada novinarski tim zatraži od svog izvora objašnjenje, on ne može da potvrdi odakle su potekle kopije koje im je dao.

Den Rader je prinudjen da podnese ostavku na mesto glavnog voditelja vesti CBS-a a Meri Mejps je suočena sa internom istragom svojih motiva pri emitovanju priče.

Zasnovan na memoaru Meri Mejps: „Istina i dužnost – štampa, predsednik i privilegija moći“, film predstavlja Meri uz puno razumevanja, kao energičnu producentkinju CBS-a koja na kraju snosi najveću odgovornost za izveštaj. Film nagoveštava da ju je njena TV mreža žrtvovala trudeći se da zaštiti svoje interese u politički osetljivom trenutku.

Film izbegava zamku moguće pristrasnosti zahvaljujući sjajnoj glumačkoj ekipi i reditelju koji podstiče gledaoce na razmišljanje. Robert Redford tumači dostojanstvenog Dena Radera a Kejt Blančet je zaslužila Oskara svojom glumom producentkinje u teškoj situaciji.

Reditelj Džejms Vanderbilt razvija priču odmerenim, uravnoteženim tempom, nudeći gledaocima, korak po korak, dekonstrukciju medijske priče u kojoj je istina izgubljena u detaljima.

XS
SM
MD
LG