Linkovi

Novinarka Kurmaševa iz zatvora u Rusiji: Želim samo odavde da izađem živa


Američko-ruska novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa drži crteže dece koja je podržavaju dok prisustvuje sudskom ročištu u Kazanju, Rusija, 31. maja 2024.
Američko-ruska novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa drži crteže dece koja je podržavaju dok prisustvuje sudskom ročištu u Kazanju, Rusija, 31. maja 2024.

Držeći slike dece poslate iz celog sveta, Alsu Kurmaševa crpi snagu iz međunarodne podrške dok obeležava više od godinu dana otkako je razdvojena od svoje dve ćerke koje su se vratile kući u Prag.

Novinarka iz Praga, koji radi za Tatarsko-baškirsku službu sestrinske mreže Glasa Amerike, Radija Slobodna Evropa nalazi se u ruskom zatvoru od oktobra 2023. Kurmaševa je u petak obaveštena da joj je pritvor produžen najmanje do 5. avgusta.

Kurmaševa je u velikoj meri odsečena od sveta. Rusija je odbila dozvolu da je poseti američki konzul, a Radio Slobodna Evropa navodi da nije mogla da razgovara sa svojim mužem Pavelom Butorinom ili sa njihovo dvoje dece od kad uhapšena.

Kroz njenu prepisku sa drugim novinskim kućama, stiče se dojam kako živi u ruskom zatvoru. Kada je novinarka ovog aprila obeležila šest meseci pritvora, novine na tatarskom jeziku Beznen Gaezhit, ili Naše novine, objavile su odlomke iz jednog od njenih pisama.

U pismima Kurmševa opisuje uslove u istražnom zatvoru u gradu Kazanju i kako provodi dane. U jednom odeljku ona piše: „Ne znam koliko je tačno sati, ovde nema satova, ali iznenađujuće, otprilike i dalje znate koliko je sati.”

„Ispostavilo se da ne znamo ništa o životu u zatvoru. Meni ovo iskustvo uopšte nije bilo potrebno", napisala je Kurmaševa.

Alsu Kurmaševa sluša svog advokata tokom sudskog saslušanja u Kazanju, Rusija, 31. maja 2024.
Alsu Kurmaševa sluša svog advokata tokom sudskog saslušanja u Kazanju, Rusija, 31. maja 2024.

Kurmaševa je otputovala u Rusiju u maju 2023. da se brine o svojoj majci. Kada je 2. juna 2023. pokušala da se vrati u Prag, vlasti su joj oduzele putne isprave. Ona je optužena da nije prijavila svoj američki pasoš vlastima, kao i da se registruje kao strani agent, kao i da je prekršila Zakon o vojnoj cenzuri. Ako bude osuđena, preti joj kombinovana kazna do 15 godina zatvora.

Kurmaševa i njena novinska mreža negiraju optužbe. U pismu Beznen Gaezhit, novinarka je rekla da nije kriva, što je po njoj, činjenica koja je svima očigledna. Ruska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na zahteve Glasa Amerike za komentar o slučaju Kurmaševe.

Kurmaševa je pisala i o drugim ženama u istom pritvorskom objektu.

„Ovde ima veoma različitih ljudi. Ima onih koji su imali nesreću da podignu nečiju izgubljenu bankovnu karticu i onih koji ne plaćaju alimentaciju. Ima žena kojima je ponestalo snage da izdrže batine muža, pa su odgovorile. Sada su u zatvoru. Ima i onih koji su legalno zarađivali, ali je neko mislio da je to previše i nije mu se dopalo šta rade. Upoznala sam veoma inteligentne, lepo vaspitane devojke, studentkinje”, piše Kurmaševa.

Od kada je u zatvoru, zdravstveno stanje joj se pogoršalo. Zabrinutost za njeno zdravstveno stanje su i ona i njena mreža pokretali tokom sudskih saslušanja. Predsednik RSE Stiven Kapus rekao je u petak da joj ruske vlasti uskraćuju adekvatnu medicinsku negu.

Pavel Butorin apeluje na SAD, EU i nevladine organizacije da se založe za oslobađanje njegove supruge
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Osim razmišljanja o životu u ruskom zatvoru, pisma Kurmaševe opisuju njen rad na podučavanju i promociji tatarskog jezika i kulture.

„25 godina sam učila decu i tinejdžere tatarskom jeziku. Promovisala sam umetnost tatarskih dizajnera u inostranstvu, pomagala organizacije koncerata za tatarske izvođače. Dve decenije, bezbrojni lideri Tatarstana, lekari, nastavnici i studenti dolazili su u Češku, mogla sam da pomognem svakom, dajući savete. U jednom trenutku sve se ovo pretvorilo u zločin", navela je Kurmaševa.

Medijske organizacije veruju da je hapšenje Kurmaševe povezano sa njenim novinarstvom. Komitet za zaštitu novinara sa sedištem u Njujorku, ili CPJ, napominje da tatarsko-baškirska služba RSE izveštava o ratu Rusije u Ukrajini.

Policija u Kazanju je u avgustu 2022. ispitala nekoliko novinara Radija Slobodna Evropa o izveštavanju mreže. Pored toga, navodi CPJ, Kurmaševa je izveštavala o manjinskim grupama u ruskoj Republici Tatarstan. Muž Kurmaševe u petak je na mreži Iks podelio objavu o zatvaranju svoje žene i primetio da joj od pritvora nije dozvoljen nijedan telefonski razgovor sa decom.

Da ponovo bude sa svojom porodicom i ostavi iza sebe dugo nezakonito zatvaranje, čini se najvažnijim u njeni, pismima tatarskim medijima.

„Pre ili kasnije, izaći ću odavde. Ali, kako će živeti oni koji su uhapsili mene majku dvoje dece, i razdvojili nas na duže vreme? Kako će oni dalje graditi svoje živote. Često me pitaju da li ću napisati knjigu o onome što sada doživljavam. Ne, ja neću. Moja najveća želja je da odem odavde živa i zdrava".

Kurmaševa je jedna od dvoje američkih novinara koji su trenutno zatvoreni u Rusiji. Drugi, reporter Vol strit žurnala Evan Gerškovič, nalazi se u pritvoru više od godinu dana.

XS
SM
MD
LG