Linkovi

Novinari Al Džazire pušteni na slobodu


Novinar Al Džazire, Mohamed Fahmi, obraća se sudiji u Kairu, 15. februara 2015.
Novinar Al Džazire, Mohamed Fahmi, obraća se sudiji u Kairu, 15. februara 2015.

Egipatski sud dozvolio je dvojici novinara arapske TV mreže Al-Džazira da se brane sa slobode pošto je odložio nastavak ponovljenog suđenja protiv njih - pod optužbom da su podržavali Muslimansko bratstvo - do 23. februara.

Aplauz i povici odobravanja mogli su se čuti u sudnici u Kairu kada je sudija odredio kauciju od 33 hiljade dolara za Mohamed Fahmija, a njegovom kolegi Baheru Mohamedu dozvolio da se brani sa slobode bez kaucije.

Portparol Al-Džazire izjavio je da je kaucija mali korak u pravom smeru i da će Baheru i Mohamedu omogućiti da provedu vreme sa svojom porodicom, od koje su bili razdvojeni 411 dana.

Fahmi je imao dvojno državljanstvo Kanade i Egipta pre nego što se ovog meseca odrekao egipatskog u nadi da će biti oslobođen. Treći novinar al-Džazire, Australijanac Piter Gresti oslobođen je i poslat kući 1. februara. Njih trojica su uhapšeni u decembru 2013. i osuđeni na zatvorske kazne s tim da su Gresti i Fahmi dobili po sedam, a Mohamed, egipatski državljanin - deset godina zatvora. Apelacioni sud je prošlog meseca naredio novo suđenje uz obrazloženje da tužilaštvo nije uspelo da iznese dovoljno dokaza da su novinari podržavali Muslimansko bratstvo.

XS
SM
MD
LG