Linkovi

Novi život u Remsu za grupu izbeglica iz "džungle"


Avganistanske izbeglice razgovaraju sa Turčinom zaposlenim u Halal supermarketu u Remsu
Avganistanske izbeglice razgovaraju sa Turčinom zaposlenim u Halal supermarketu u Remsu

Francuska je konačno zatvorila ozloglašeni migrantski kamp „Džungla“ u Kaleu i razmestila više od 5.000 izbeglica u veće i manje gradove širom zemlje, gde imaju mogućnost da se prijave za dobijanje azila. Za grupu od 29 Avganistanaca i Sudanaca, konačna destinacija je bila istorijska francuska prestonica šampanjca – grad Rems, udaljen 160 kilometara istčno od Pariza. Ekipa Glasa Amerike provela je dan sa nekima od njih.

Prvi izlazak od dolaska iz Kalea – u društvu socijalne radnice iz dobrotvorne organizacije „Vojska spasa“ (Salvation Army).

Za ove mlade Avganistance, radi se povratku u normalan život posle meseci kampovanja na kiši i u blatu. „Vojska spasa“ pomoći će im da se prijave za azil u Francuskoj.

"Zahtevi za azil biće obrađeni u narednih 6-7 meseci, zato što francuske vlasti zaista žele što brže da utvrde kakv je njihov status, a ne da ih vraćaju nazad u Kale ili da rekonstruišu neke druge kampove slične 'džungli', u okolini”, kaže Filip Vatije, direktor ogranka „Vojske spasa“ u Remsu.

Avganistanci su smešteni u malom hotelu izvan grada, dok im „Vojska spasa“ ne pronađe stanove.

Za neke, to je prvi put da su imali na raspolaganju tuševe, čistu odeću i krevet još od kada su krenuli na opasno putovanje iz svojih domovina. Svi oni sada kažu da žele da ostanu u Francuskoj.

"Došli smo ovde da tražimo azil, jer je u našoj zemlji rat. Borbe se vode i u Kunduzu. Ukupno gledano, situacija u Avganistanu je veoma loša", priča Mohamed Valid, izbeglica iz Kunduza

Boravak u „Džungli“ u Kaleu je uzeo danak; migranti su sa sobom doneli šugu, vaške i druge parazite. Troje su u bolnici i moguće je da su oboleli od tuberkuloze.

Reakcije na migrante u gradu su pomešane. „Vojska spasa“ dobila je pretnje, ali neki drugi građani ponudili su odeću i svoje vreme da pomognu pridošlicama.

"Dokle god ne prave probleme, mislim da treba da im poželimo dobrodošlicu. Bilo ih je mnogo u Kaleu, mislim da je dobro da se rasele i integrišu u društvo”, smatra student umetnosti Žilijen Vale.

Za Avganistance, sledećih nekoliko meseci biće igra čekanja, a svakako se nadaju da će im najnovija selidba ujedno biti i poslednja.

XS
SM
MD
LG