Linkovi

Ispražnjen izbeglički kamp "džungla"


Migranti na brdu iznad izbegličkog kampa "džungla" kod Kalea
Migranti na brdu iznad izbegličkog kampa "džungla" kod Kalea

Francuske vlasti saopštile su da je izbeglički kamp poznat pod nazivom “džungla”, u blizini lučkog grada Kalea, u sredu ispražnjen. Veliki delovi kampa su nestali u plamenu pošto su migranti zapalili svoje šatore i improvizovana skloništa pre nego što su bili primorani da napuste kamp. Oni su tako nastavili tradiciju spaljivanja šatora na odlasku iz kampova, iako su vlasti apelovale na njih da to ne rade. Francuski vatrogasci su ugasili požare.

Vlasti su sprovele operaciju demontiranja kampa koji je postao simbol evropske izbegličke krize, u nameri da presele na druge lokacije migrante koji su u “džungli” živeli u veoma lošim uslovima.

Portparol regionalnih vlasti saopštio je da je jedan od migranata prebačen u bolnicu sa manjim opekotinama. Oko stotinu migranata je evakuisano u utorak uveče i sredu ujutru.

Francuski zvaničnici kažu da je oko 4.000 ljudi preveženo u prijemne centre širom Francuske od kada je u ponedeljak počelo pražnjenje kampa u Kaleu. Kamp “džungla” je korišćen za privremeni smeštaj izmedju šest i osam hiljada migranata.

Kale je u protekle dve godine postao ozlaglašen kao jedno od najvećih sirotinjskih improvizovanih naselja Evrope za migrante i izbeglice, pretežno Avganistance, Sudance i Eritrejce koji su u kamp pristigli u nadi da će tako doći do Britanije.

XS
SM
MD
LG