Linkovi

Novi zemljotres u Nepalu


Najmanje 41 osoba je poginula u novom, snažnom zemljotresu koji je pogodio Nepal u utorak popodne, dok se zemlja još oporavlja od razornog zemljotresa koji ju je zadesio pre manje od tri nedelje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nepala je saopštilo da je više od 1.100 osoba povredjeno.

Američko geološko društvo javlja da je epicenter zemljotresa jačine 7,3 stepena bio oko 80 kilometara od prestonice, Katmandua. U roku od sat vremena, usledilo je još šest naknadnih potresa, od kojih je najsnažniji bio jačine 6,3 stepena. Potres se osetio iu Indiji, gde su poginule najmanje 4 osobe i TIbetu, gde je prijavljena jedna žrtva.

Suardašan Šresta iz medjunarodne humanitarne organizacije Save The Children izjavio je za Glas Amerike da se nalazio u bolnici u Katmanduu u vreme zamljotresa i da je, iako ta zgrada po svemu sudeći nije mnogo oštećena, u okolini video neke koje su se srušile. “Nastao je potpuni pakao I haos, dok su svi pacijenti bežali iz bolnice, oko 300 do 350 pacijenata je istrčalo iz zgrade”, ispričao je Šresta.

On je dodao da su resursi organizacije Save the Children već značajno iscrpljeni posle zemljotresa 25. aprila u kojem je poginulo više od 8.000 ljudi a hiljade su ostale bez svojih domova. Grupa još nije uspela da dopre do nekih sela a novi zemljotres, kao i kišna sezona koja dolazi, samo će dodatno otežati humanitarne operacije.

Predstavnica UNICEF-a, Rouz Foli, koja se u vreme novog potresa takodje nalazila u Katmandua, izjavila je da se osoblje njene agencije bacilo u zaklon ispod svojih radnih stolova dok se zgrada tresla, a kasnije su uspeli da izadju napolje.

Današnji epicenter bio je oko 100 kilometara od središta prethodnog zemljotresa.

Nestao američkih helikopter

U medjuvremenu, američki zvaničnici saopštili su da je helicopter američkog marinskog korpusa nestao u Nepalu za vrmee spaislačkih operacije. Helikopter je nestao dok je dostavljao humanitarnu pomoć blizu sela Čarikot – u jednom od područja najteže pogodjenih današnjim zemljotresom. Predstavnici Pentagona navode da se u letelici nalazilo šest marinaca i dvoje nepalskih državljana.

XS
SM
MD
LG