Linkovi

Novi vazdušni udari na ID u Siriji i Iraku


Kurdi sahranjuju Ahmeda Mustafu, borca Jedinica za zaštitu naroda, koji je podlegao povredama posle sukoba sa borcima Islamske države.
Kurdi sahranjuju Ahmeda Mustafu, borca Jedinica za zaštitu naroda, koji je podlegao povredama posle sukoba sa borcima Islamske države.

Američka vojska saopštila je da je od ponedeljka izvršila 16 vazdušnih udara u Siriji, većinom oko grada Kobanija, blizu granice sa Turskom, gde kurdski borci vode žestoke sukobe sa ekstremistima Islamske države.

Centralna komanda navodi da je u 10 udara pogodjeno osam jedinica Islamske države, oštećena tri njihova borbena položaja i uništen jedan logistički centar.

Kurdski borci već više od dva meseca bore se da odbiju ofanzivu boraca Islamske države koji pokušavaju da zauzmu Kobani. Cilj vazdušnih udara koalicije predvodjene Sjedinjenim Državama je da se zaustavi nalet islamista.

Američka vojska dodaje da je, od ponedeljka, izvršeno još sedam vazdušnih udara na jedinice Islamske države u naftnim regionima na severu Iraka, uključujući i dva na grad Kirkuk.

Sirijski aktivisti navode da je u sedam nedelja vazdušnih udara u Siriji stradalo najmanje 860 ljudi, većinom pripadnika Islamske države. Medjutim, Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, danas je saopštila da je stvaran broj možda mnogo veći i uključuje najmanje 50 civila.

XS
SM
MD
LG