Linkovi

Novi sukob policije i demonstranata u Severnoj Dakoti


Policija i demonstranti sukobili su se blizu mesta planiranog prolaska gasovoda
Policija i demonstranti sukobili su se blizu mesta planiranog prolaska gasovoda

Policija je upotrebila suzavac, gumene metke i vodene topove u obračunu kasno sinoć sa demonstrantima u američkoj saveznoj državi Severna Dakota, gde aktivisti već mesecima pokušavaju da zaustave izgradnju naftovoda, za koji tvrde da predstavlja pretnju za zalihe vode lokalnih američkih Indijanaca i njihovo sveto plemensko zemljište.

Do sukoba je došlo kada je oko 400 demonstranata pokušalo da probije policijsku barikadu na mostu. Učesnici protesta bacali su kamenje i zapaljene cepanice na policiju, i podmetnuli nekoliko požara, navodi se u saopštenju policije, u kojem takođe stoji da je jedna osoba privedena, a da je jedan policijaca pogođen kamenom u glavu.

Most Bekvoter zatvoren je još od prošlog meseca, kada je takođe došlo do sukobi između demonstranata i policije, da bi vlasti potom nasilno rasturili obliženji kamp demonstranata na privatnom posedu. Izgradnja naftovoda "Dakota Access" je skoro završena. Projekat prati skoro 1.700 kilometara duž severnog i centralnog dela, a njime je planiran transport najmanje 400 hiljada barela sirove nafte dnevno iz dva naftna polja u Severnoj Dakoti do centralne rafinerije u državi Ilinois.

XS
SM
MD
LG