Linkovi

U Vijetnamu registrovana mešavina britanskog i indijskog soja koronavirusa


Centar Hanoja, Vijetnam
Centar Hanoja, Vijetnam

U Vijetnamu je registrovana nova varijanta koronavirusa - mešavina indijskog i birtanskog soja - koja se veoma brzo širi, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Vijetnam je prošle godine uspešno obustavo širenje infekcije, ali sada je broj obolelih ponovo u porastu. Registrovano je 6.856 zaraženih i 47 umrlih.

"Otkrivena je nova varijanta virusa koja kombinuje karakteristike sojeva pronađenih u Velikoj Britaniji i Indiji i veoma je opasna", rekao je ministar zdravlja Ngujen Tan Long.

Long je dodao da se nova mutacija brže prenosi i tako objasnio zašto se u pojedinim delovima Vijetnama povećava broj obolelih.​

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada je registrovala četiri varijante koronavirusa: indijsku, britansku, južnoafričku i brazilsku.

"Za sada nismo uradili procenu soja otkrivenog u Vijentamu i radimo na tome", rekla je Marija Van Kerkove iz SZO.

Ministarstvo zdravlja Vijetnama saopštilo je da radi na nabavci 10 miliona vakcina iz programa Kovaks, kao i dodatnih 20 miliona Fajzerovih i 40 miliona ruskih vakcina.

Vijetnam ima oko 98 miiona stanovnika i do sada je dobio samo 2,9 miliona doza vakcina, a želi da ove godine obezbedi 150 miiliona doza.

XS
SM
MD
LG