Linkovi

Novi sistem za praćenje kretanja aviona


Malaysia Airlines, search area as of March 20, 2014
Malaysia Airlines, search area as of March 20, 2014

Potraga za nestalim avionom kompanije Malezija erlajns na letu MH370 obustavljena je posle skoro tri godine, jer ekipe koje su pretraživale Indijski okean nisu pronašle nikakav trag aviona. Nadležni navode da je pretraženo 120.000 kvadratnih kilometara bez uspeha iako su korišćeni najnovija tehnologija, nauka i saveti najboljih stručnjaka iz te oblasti.

U zajedničkom saopštenju Australije, Malezije i Kine navodi se da se ostavlja prostor za nadu da će možda neke nove informacije omogućiti da avion bude pronađen u budućnosti.

Samo nekoliko dana pre nego što je ta potraga obustavljenja, sa raketom kompanije "Spejseks" (SpaceX) Falkon 9 u orbitu je poletela oprema koja će možda da unese revoluciju u način na koji avioni lete. Ta tehnologija će omogućiti da se avioni prate na površini čitave planete, uključujući i tamne zone iznad ogromnih okeana i pustinja gde su avioni trenutno nevidljivi.

Do sada nije osmišljena tehnologija koja bi pomogla u pronalaženju malezijskog aviona na letu MH370 iz Kuala Lumpura ka Pekingu, koji je 8. marta 2014. nestao iznad Indijskog okeana sa 239 putnika i članova posade.

Ni podvodni uređaj bez ljudske posade, ni sonarno vozilo za ogromne dubine. Ali to bi u budućnosti moglo da se promeni.

“Da je predajnik sa automatskim prijemom odgovora, koji šalje informacije bio aktivan, da, onda bismo ga svakako videli”, kaže Vinsent Kapezuto iz kompanije "Erijon" (Aireon).

Tim Vinsenta Kapezuta napravio je sistem koji prati avione, non-stop, na svakom centimetru planete Zemlje. Za sada, radari ne pokrivaju čak 70 odsto planete zbog nepristupačnog terena ili ogromnih okana.

“Niko ne može precizno da kaže gde ste osim pilota. Ako posmatrate ekran na pozadini sedišta ispred vas vi znate gde ste, ali kontrola letenja samo okvirno zna gde se nalazite”, objašnjava Don Tom, generalni direktor kompanije "Erijon".

Uređaj "Erijona" nalazi se u belom paketu veličine mikrotalasne pećnice. Teret je krenuo 7. januara na 10 satelita kompanije "Iridijum" (Iridium), koji se nalaze u raketi Falkon 9 kompanije "Spejseks". To sateliti će zameniti stare u monumentalnoj razmeni za 66 novih i boljih modela.

“To će biti jedan od najkomplikovanijih tehničkih podviga u industriji vazdušnog prostora”, smatra Met Deš, generalni direktor kompanije "Iridijum".

Met Deš nadgleda tim inženjera kontrolne misije te zamene. Sateliti se kreću 270 puta brže nego automobili na autoputu. Samo zamislite kako izgleda zameniti stare dok su i dalje u pokretu.

Kada dovoljno satelita bude postavljeno i počne sa radom, moći će da počne praćenje aviona. Američki avioni će obavezno morati da imaju odgovarajuću opremu počevši od 2020. godine – odnosno dve godine pošto sateliti budu postavljeni. Na konferenciji za novinare putem telefona, Glas Amerike je upitao šefa američke Uprave za civilno vazduhoplovstvo Majkla Huertu – zašto je potrebno toliko vremena?

“Trenutna kontrola iznad okeana, u smislu dobrobiti odnosi se samo na mali broj letova tako da je pitanje procene koliko gubimo, a koliko dobijamo", rekao je Huerta.

Pre nego što je počeo da radi za "Erijon", Kapezuto je 18 godina proveo u Upravi za civilno vazduhoplovsvto.

“Ima ih na hiljade. Samo na liniji Kongo između Honoloulua i zapadne obale ima hiljadu letova”, ističe Kapezuto.

On međutim kaže da shvata budžetske restrikcije vlade. Novi avioni već imaju potrebnu tehnologiju tako da će sateliti početi da ih prate 2018. godine.

“Moguće je da će 'Iridijum' biti pionir u ovom polju, ali to je talas budućnosti i za druge satelitske sisteme", zaključuje Marko Kaseres, viši svemirski analitičar kompanije “Til grup” (Teal Group).

Tačnije, više neće biti misterija o tome šta se dogodilo sa avionima koji prevoze stotine putnika. Svako će znati gde se nalaze - svakog minuta tokom leta.

XS
SM
MD
LG