Linkovi

Novi kandidati za republikansku nominaciju


Ben Karson na Konferenciji za konzervativnu političku akciju, 26. februara 2015.
Ben Karson na Konferenciji za konzervativnu političku akciju, 26. februara 2015.

Trka za predsedničku nominaciju Republikanske stranke postaje sve brojnija, pošto joj se ove nedelje pridružuju još tri kandidata - koji se doduše smatraju autsajderima.

Nekadašnja izvršna direktorka tehnološkog giganta Hjulet-Pakard Karli Fiorina, koja je otpuštena s tog položaja 2005. godine, jutros je objavila kandidaturu, im ona će najverovatnije biti jedina žena među republikanskim pretendentima na nominaciju.

Pored nje, u trku se uključio i penzionisani neurohirurg Ben Karson, koji će verovatno biti jedini predstavnik afroameričke zajednice u trci republikanaca. Njih dvoje nikada nisu imali političku funkciju, ali je 60-godišnja Fiorina izgubila izbore za senat u Kaliforniji pre pet godina.

Pored njih dvoje sutra bi kandidturu trebalo da objavi Majk Hakabi, bivši guverner Arkanzasa, u dva mandata, koji je bio pretendent na republikansku nominaciju i 2008, kada ju je osvojio senator Džon Mekejn, koji je potom izgubio izbore od aktuelnog predsednika Baraka Obame. Očekuje se da će Hakabi kandidaturu objaviti u svom rodnom gradu Houp, gde je rođen i bivši predsednik Bil Klinton.

XS
SM
MD
LG