Linkovi

Novi komandant ukrajinske vojske obećava novi pristup u ratu sa Rusijom


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i novoimenovani komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski u regionu Harkova, 30. novembar 2023. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i novoimenovani komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski u regionu Harkova, 30. novembar 2023. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Novoimenovani komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je da oružane snage moraju pronaći nove načine da se bore kako bi pobedile ruske osvajače.

U svojim prvim javnim izjavama otkako je preuzeo komandu nad 800.000 ukrajinskih trupa, Sirski se fokusirao na bespilotne letelice i elektronsko ratovanje kao primere korišćenja nove tehnologije za dostizanje pobede.

Takođe je naveo da je jedan od prvih ciljeva da poboljša rotaciju vojnika sa prve linije fronta.

Čini se da su njegove izjave u skladu sa ciljevima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da donese novine u oružane snage i usvoji novi pristup borbi nakon rekonstrukcije vojnog vrha.

Imenovanje Sirskog na najvišu vojnu poziciju dolazi u vreme izazova za Ukrajinu, koja još ne zna da li će dobiti dodatnu vojnu pomoć od SAD.

U međuvremenu, dvostranačka delegacija članova američkog Kongresa sastala se u petak sa Zelenskim kako bi ga uveriola da će uraditi sve što je do njih da kroz Predstavnički dom prođu ključni zakon o vojnoj pomoći.

Delegaciju su činila četiri člana Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma: republikanci Majk Tarner i Frenč Hil, zajedno sa demokratama Džejsonom Krouom i Ebigejl Spanberger.

"SAD marljivo rade u Predstavničkom domu i Senatu na obezbeđivanju sredstava koja su neophodna 2024. godine“, rekao je Tarner na konferenciji za novinare pre nego što je delegacija otišla da se sastane sa Zelenskim.

SAD su bile najveći ukrajinski snabdevač vojnom pomoći u ratu protiv Rusije, ali ta pomoć je u zastoju jer demorkate i republikanci ne mogu da se dogovore.

Poslanici su se takođe sastali sa zvaničnicima obaveštajnih službi SBU i GUR, potvrdio je američki ambasador u Kijevu.

"Mi stojimo uz Ukrajinu ne samo zato što razumemo da je odbrana slobode i demokratije širom sveta američka vrednost, već smo uz Ukrajinu zato što je to i u interesu Amerike“, rekao je kongresmen Krou.

XS
SM
MD
LG