Linkovi

"Viktorija i Abdul", "Američki original"- neverovatne ali istinite priče


Glumci Džudi Denč i Ali Fazal u sceni iz filma "Viktorija i Abdul"

Ove nedelje, dva filma su se našla na radaru filmske kritičarke Glasa Amerike Penelopi Pulu. Jedan je topla drama Stivena Frirsa Viktorija i Abdul a drugi film „Američki original“ Daga Limana. Oba ostvarenja pružaju gledaocima pametne, zabavne priče i vrhunsku filmsku postavu.

Tokom posete Engleskoj, Abdul Karim, mladi musliman, službenik iz Agre u Indiji započinje duboko prijateljstvo sa kraljicom Viktorijom, tada vladarkom u svojim osamdesetim...

Zahvaljujući očaravajućoj kameri Stivena Frirsa i majstorskoj glumi Džudi Denč u ulozi kraljice Viktorije i Alija Fazala koji glumi Abdula Karima, publika se uživljava u razvoj dubokog i nežnog prijateljstva britanske kraljice I indijskog sluge.

“Imala je oko za zgodne ljude, a on je zgodan, itekako. Nije teško zamisliti umornu staru ženu kako podigne pogled i iznenada ugleda tog izvanredno lepog mladića. Koliko li je bilo prijatno konačno gledati u nekog lepog...", kaže glumica Džudi Denč.

Viktorijin ksenofobični dvor i zgranuta kraljevska porodica, koji se plaše da ih egzotični sluga potiskuje u drugi plan, zaključuju da je Viktorija sišla s uma i razmišljaju o njenoj abdikaciji.

Iako priča ne deluje verovatno, ona je zapravo zasnovana na činjenicama. Književnica Šrabani Basu zasnovala je svoju istoimenu knjigu na kraljičinim dnevnicima na urdu jeziku i Karimovim privatnim dnevnicima pisanim od 1887. do 1897.

“U srcu ove knjige je priča o prijateljstvu, prijateljstvu dvoje različitih ljudi iz dva različita spectra ovog sveta. Jedna je Carica Indije, drugi je činovnik iz zatvora u Agri, ali negde ih nešto povezuje, pronalaze nešto što ih spaja, što im je zajedničko.”

Tom Kruz u sceni iz filma "Američki original"
Tom Kruz u sceni iz filma "Američki original"

Napuštamo plahovitu kraljicu Viktoriju u 19. veku i selimo se u kasne 1970-te, rane 80-te, gde smeli pilot Beri Sil, stvarna ličnost, za odgovarajuću cenu dostavlja oružje Nikaragvi u ime CIA-e za vreme krize u toj zemlji, a unosi kokain u SAD za jedan kolumbijski kartel. Tom Kruz je nadahnut u interpretaciji Berija Sila. Takođe sam upravlja avionom u svim scenama filma. Kruz objašnjava da ga je liku Sila privukla skandaloznost tog lika I njegova strast prema životu.

“To je bilo jače od njega. Jednostavno je morao da živi na taj način. Kada govorite o nekome ko živi na ivici, on je bukvalno ta ličnost, nije ni uviđao da je stalno na ivici.”

Film koji bi mogao da postane blokbaster režirao je reditelj Bornovog identitet Dag Liman. To je brzi akcioni triler sa inteligentnim zapletom koji na satiričan način obradjuje mračno poglavlje američke istorije. A kao i u većini svojih filmskih projekata, Kruz mu daje sve od sebe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG