Linkovi

Novi dizajn invalidskih kolica


Novi dizajn invalidskih kolica
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Novi dizajn invalidskih kolica

Grupa studenata mašinskog inženjerstva je 2007. godine na Masačusetskom institutu za tehnologiju odlučila da osmisli novi dizajn za invalidska kolica.

Uobičajena invalidska kolica prouzrokuju preveliko opterećenje za mišiće ruku, ramena i vrata, kao i za zglobove. Međutim, novi dizajn invalidskih kolica, baziran na tehnologiji bicikla, značajno povećava pokretnost dok u isto vreme smanjuje fizički napor.

Za mnoge nepokretne osobe, jedini način kretanja je uz pomoć invalidskih kolica. Oni koji ne mogu da priušte kolica sa motorom, primorani su da okreću točkove rukama što najčešće dovodi do umora, bolova pa čak i trajnih oštećenja ruku i ramena.

Jedna grupa studenata mašinskog inženjerstva je 2007. godine na Masačusetskom institutu za tehnologiju odlučila da osmisli novi dizajn za invalidska kolica.

Ejmos Vinter, sada profesor na pomenutom univerzitetu MIT, došao je na ideju da bi kolica mogla da se pokreću uz pomoć poluga. Ta grupa studenata osnovala je kompaniju pod nazivom GRIT (Global Research and Innovation Technology) i počela sa proizvodnjom tzv. Leveraged Freedom Chair.

Mario Bolini, zadužen za tehnologiju u GRIT-u, javio se putem Skajpa i objasnio koncept.

“Umesto da hvatate točkove, kao što biste sa uobičajenim invalidskim kolicima, uhvatite poluge koje možete da gurate bilo kojom rukom. To je slično kao na mašini u teretani. Takva invalidska kolica uz pomoć pogonskog mehanizma, što je slično onome što se nalazi na biciklu, prenose snagu sa poluga na točkove”.

Ostala invalidska kolica takođe su bazirana na tehnologiji poluga, ali Belini ističe da je dizajn GRIT-a jedinstven u barem dve važne oblasti.

“Srž naše tehnologije je taj pogonski mehanizam sa polugama koji u potpunosti može da se konstruiše od delova za bicikl. Tako smo dakle u mogućnosti da ponudimo jeftin proizvod, pogotovo u poređenju sa konkurencijom u Sjedinjenim Državama, upola cene najsličnijih invalidskih kolica, a pri tom naša imaju bolje performanse. Osim toga, naš dizajn pogonskog mehanizma je jedini koji vam omogućava da menjate mehaničke povoljnosti u zavisnosti od toga gde uhvatite polugu”.

Belini dodaje da su takva invalidska kolica izuzetno korisna kod kretanja po neravnim površinama na kakve se često nailazi u zemljama u razvoju.

“U Indiji se ta invalidska kolica koriste već nekoliko godina i dalje odlično funkcionišu. U zemljama Podsaharske Afrike se takođe uspešno koriste na terenu. I što je najvažnije, dizajn je takav da su rezervni delovi za nju dostupni u lokalnim prodavnicama”.

Ukoliko se pokvari točak ili lanac, može da se zameni običnim točkom i lancem za bicikl.

Proizvodnja ovih invalidskih kolica počela je 2011. a Bolini kaže da je prošle godine GRIT dostavio skoro 1.200 kolica u 17 zemalja. Ona se za sada prodaju agencijama za humanitarnu pomoć i nevladinim organizacijama, koje ih zatim besplatno dostavljaju lokalnom stanovništvu.

Kompanija GRIT planira da počne sa radom na dizajnu modela na sklapanje, koji će biti isto priuštiv kao i dosadašnji.

XS
SM
MD
LG