Linkovi

Nove očne kapi poboljšavaju vid, zamenjuju naočari, sočiva ili laser


Nove očne kapi poboljšavaju vid, zamenjuju naočari, sočiva ili laser
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Put do oštrijeg vida kretao se od naočara, kontaktnih sočiva do laserske korekcije i, u današnje vreme, očnih kapi. Ovo su najnovije procedure za bolji vid.

Za više od 200 miliona ljudi širom sveta, koji nemaju idealan vid, jedne naočari mogu da im dovedu svet u fokus. Kontaktna sočiva koriguju vid direktno u oku, a laserska korekcija vida zapravo menja oblik rožnjače, zaštitnog sloja koji pokriva očno sočivo. Izraelski istraživači kažu da njihove nano očne kapi mogu da omoguće jednostavnu zamenu za sve to.

“Ideja je da pronađemo način da modifikujemo putanju svetlosti pomoći očnih kapi. Ne samo promeniti oblik kao što to radimo sa naočarima, kontaktnim sočivima, laserskom korekcijom vida, već modifikovanjem indeksa prelamanja rožnjače, kako bi mogli da se poigravamo sa svetlošću i menjamo putanju da bi imali svo svetlo u fokusu”, kaže David Smadja, direktor hirurgije u medicinskom centru "Share Zedek".

Procedura je napravljena tako da može da se izvede većim delom kod kuće, uz aplikaciju na pametnom telefonu, koja meri podešavanja potrebna za oštar vid. Još jedna aplikacija, koju su razvili istraživači, odrađuje drugi deo procedure.

“Čim dobijete broj, morate da korigujete kod kuće i zatim ćete prikačiti mali aparat. Unutar tog aparata imaćete mali laserski snop, koji može da ugravira optički obrazac, koji može da iscrta na samoj površini rožnjače i otvori vrata nanočesticama”, objašnjava Smadja.

Rastvor sintetičkih nanočestica ispunio bi taj sićušni ugravirani obrazac na rožnjači, kako bi svetlo bilo u fokusu kada stigne do nje. Početni testovi na svežim svinjskim očima analizirali su greške prelamanja pre i posle dodavanja nano kapi. Ustanovljeno je da su kapi korigovale probleme sa vidom u roku od samo nekoliko sati. Sledeća faza eksperimenata odrediće koliko dugo nano kapi ostaju delotvorne. Istraživači se nadaju da će procedura biti spremna za upotrebu do kraja sledeće godine.

XS
SM
MD
LG