Linkovi

Očne proteze menjaju život pacijentima


Naučnici kažu da će u ne tako dalekoj budućnosti, bioničke oči početi da se ugrađuju pacijentima, ali dok ne postanu široko dostupne, mnogi ljudi širom sveta nastaviće da žive sa stigmom nošenja očnih proteza. Ipak, visoko obučeni tehničari, okularisti, mogu da proizvedu očnu protezu koja se teško razlikuje od normalnog oka, što čini živote pacijenata mnogo prijatnijim.

Hejli Mur, stara 12 godina, rođena je sa jednim nedovoljno razvijenim okom tako da nosi očnu protezu od svoje treće godine.

“Ni ne primećujem da je tu. Kao normalno oko.”

Očne proteze nekada su pravljene od stakla ali u današnje vreme prave se od mnogo lakšeg akrilika, koji se neće polomiti ako se slučajno ispusti i padne i može da se modelira u specifičan oblik. Specijalni implanti u očnom dnu povezani su sa očnim mišićem tako da proteza može da se pomera, čineći da se skoro ne razlikuje od normalnog oka. Jednom kada je otisak očne duplje napravljen, okularista polako upoređuje očnu protezu sa prirodnim okom. Svi detalji slikaju se rukom jer savršeno umetnuta proteza može da promeni život.

“Ljudima sa protetičkim očima može da bude teško da se uklope u normalan život, da nađu poslove, tako da su pomalo odbačeni od društva”, objašnjava Dženi Gilen, okularista.

Gilen koja radi u Pertu u Australiji kaže da je potrebno četiri godine obuke da biste bili u mogućnosti da napravite idealnu protezu. Ne postoje kursevi za okulariste tako da oni prenose svoje znanje onima koji to žele da nauče. Uskoro, Gilen će početi da obučava grupu okularista iz Ruande, Papue Nove Gvineje i Nepala. Ipak, tehnologija stalno nareduje tako da je već moguće digitalno štampati određene elemente direktno na proteze.

“Možda će ljudima moći ponovo da izrastu oči u budućnosti, ne znamo, uz pomoć matičnih ćelija, možda.”

Ali u bliskoj budućnosti, veštačke oči i dalje će biti najbolje rešenje za mnoge.

XS
SM
MD
LG