Linkovi

I dalje neizvesnost oko novog državnog sekretara


Glavni kandidati "u igri" za državnog sekretara - Trampov lojalista Rudi Đulijani i kritičar Mit Romni.
Glavni kandidati "u igri" za državnog sekretara - Trampov lojalista Rudi Đulijani i kritičar Mit Romni.

Amerikanci čekaju nominacije za nove članove kabineta novoizabranog predsednika Donalda Trampa. Tempo najave nominacija usporen je tokom praznika Dana zahvalnosti, ali se očekuje da će se ponovo intenzivirati ove nedelje.

Nijedan Trampov izbor ne izaziva više intriga od onog za položaj državnog sekretara. U trci za nominaciju za šefa diplomatije je čvrsti Trampov lojalista - bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani.

Nikada ne bih na Dan zahvalnosti govorio o politici i koga on bira ili ne bira i inače verovatno uopšte ne bih o tome diskutovao.”

U trci je, medjutim, i jedan od najžešćih Trampovih kritičara tokom kampanje - bivši guverner Masačusetsa Mit Romni.

“Razmislite o ličnim karakteristikama Donalda Trampa: zastrašivanje, pohlepa, hvalisanje, ženomrzac, apsurdni afekti nekog ko izgleda kao da ide u treći razred osnovne”, govorio je svojevremeno Romni.

Neki od najbližih Trampovih saradnika glasno i javno stavljaju do znanja da se ne osećaju prijatno u vezi sa Romnijem.

“Ovo je sada stranka Donalda Trampa i on je osvojio pobedu u državama gde je Romni izgubio. Osvojio je pobedu u Mičigenu, dok je Romni tamo izgubio sa 10 odsto… volela bih da je guverner Romni toliko kritičan prema Hilari Klinton”, kazala je Trampova savetnica Kelien Konvej.

Jedan od Trampovih bivših rivala, Ted Kruz, kaže da je ohrabren timom koji je novoizabrani predsednik okupio do sada.

“Ohrabren sam timom koji se formira i time gde je njihov fokus. Ohrabren sam njihovim planom za prvih sto dana da deluju agresivno, podignu teret sa malih biznisa i onih koji otvaraju radna mesta. To je ono što predsednik treba da radi.”

Kruz ističe da republikanci ne smeju da ustuknu kad je u pitanju njihova agenda posle inauguracije.

“Mi imamo mandat za promenu. Repubilkancima je pružena prilika – data nam je kontrola nad Belom kućom, svim segmentima izvršne grane i oba doma kongresa. Ne smemo to da upropastimo. Moramo da damo rezultate.”

U medjuvremenu, progresivno orijentisani Amerikanci apeluju na Trampa da bude čvrst u pogledu pitanja o kojima je tokom kampanje govorio da se ne slaže sa ortodoksnim stavovima Republikanaca, poput očuvanja socijalnih programa za starije i siromašne Amerikance.

“Tramp je, tokom kampanje, rekao da je jedini republikanac koji neće ukinuti socijalno staranje i zdravstvene programe Mediker i Medikeid. Pa sada imate neke ljude u Republikanskoj stranci koji žele da uvedu vaučere i ogromna smanjenja beneficija za te programe. Da li će Tramp održati reč?”, postavlja pitanje nezavisni senator Berni Sanders.

Mada se očekuje da Tramp finalizuje svoje nominacije za kabinet u predstojećim nedeljama, stotine nominacija za niže položaje će biti objavljene tek posle njegovog polaganja zakletve 20. januara.

XS
SM
MD
LG