Linkovi

Nove mere EU za zaustavljanje finansiranja terorista


Evropski parlament (Arhiva)

Evropska komisija predstavila je novi paket mera koji bi trebalo da poboljša zaustavljanje tokova finansiranja terorista, ali i da celokupni informacioni sistem Evropske unije učini povezanijim i efikasnijim.

Nakon višegodišnjih tragičnih iskustava sa terorističkim napadima širom Evrope, tek danas su u Briselu priznali da kada je riječ o praćenju tokova novca kojim se finansira terorizam, Unija bilježi više nego skromne rezultate.

"Danas 98,5 odsto novca kojim se finansira terorizam ostaje van našeg domašaja i na raspolaganju je teroristima i kriminalcima. To se mora popraviti ako želimo uspješno da se borimo protiv kriminala", kaže Vera Jurova, evropska komesarka za pravosuđe.

Prema zakonima kakvi sada važe, unutar EU je nemoguće oduzimati sredstva kriminalcima i teroristima ukoliko nisu osudjeni za to, nemoguće je konfiskovati sredstva nekog teroriste, koji drži u banci čije je sjedište u nekoj drugoj državi Unije, čak iako se utvrdi direktna veza izmedju njega i bankovnog računa. Takva praksa se hitno mora mijenjati, poručili su danas iz EK, predlažući set mjera koje bi, uz ranije predložene mjere povezivanja baza podataka bezbjednosnih službi i graničnih službi članica Unije, trebale spriječiti pripreme terorističkih napada.

"Udaramo teroriste tamo gdje će ih najviše boljeti. Činimo sve da im se otežaju putovanja, obuke, finansiranje, a dogovorili smo i anti-terorističku direktivu - putovanje u ratne zone, trening u borbene svrhe, kao i finansiranje takvih aktivnosti će sada biti kriminalno djelo širom cijele EU", upozorava Džulijan King evropski komesar za bezbednosnu Uniju.

"Terorizam ne zna za granice, i upravo zato je efikasno upravljanje spoljnim granicama Unije od vitalnog značaja za našu ukupnu unutrašnju bezbjednost", smatra evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Avramopulos.

Predložene mjere, uz podršku Savjeta i Parlamenta, trebalo bi da stupe na snagu u najkraćem mogućem roku, posebno one za koje ne treba ozbiljnija finansijska i logistička podrška, poput snažnijeg povezivanja bezbjednosnih službi i uklanjanja zakonskih granica u praćenju i zaustavljanju tokova finansiranja terorista.

XS
SM
MD
LG