Linkovi

Nove mere EU za zaustavljanje finansiranja terorista


Evropski parlament (Arhiva)
Evropski parlament (Arhiva)

Evropska komisija predstavila je novi paket mera koji bi trebalo da poboljša zaustavljanje tokova finansiranja terorista, ali i da celokupni informacioni sistem Evropske unije učini povezanijim i efikasnijim.

Nakon višegodišnjih tragičnih iskustava sa terorističkim napadima širom Evrope, tek danas su u Briselu priznali da kada je riječ o praćenju tokova novca kojim se finansira terorizam, Unija bilježi više nego skromne rezultate.

"Danas 98,5 odsto novca kojim se finansira terorizam ostaje van našeg domašaja i na raspolaganju je teroristima i kriminalcima. To se mora popraviti ako želimo uspješno da se borimo protiv kriminala", kaže Vera Jurova, evropska komesarka za pravosuđe.

Prema zakonima kakvi sada važe, unutar EU je nemoguće oduzimati sredstva kriminalcima i teroristima ukoliko nisu osudjeni za to, nemoguće je konfiskovati sredstva nekog teroriste, koji drži u banci čije je sjedište u nekoj drugoj državi Unije, čak iako se utvrdi direktna veza izmedju njega i bankovnog računa. Takva praksa se hitno mora mijenjati, poručili su danas iz EK, predlažući set mjera koje bi, uz ranije predložene mjere povezivanja baza podataka bezbjednosnih službi i graničnih službi članica Unije, trebale spriječiti pripreme terorističkih napada.

"Udaramo teroriste tamo gdje će ih najviše boljeti. Činimo sve da im se otežaju putovanja, obuke, finansiranje, a dogovorili smo i anti-terorističku direktivu - putovanje u ratne zone, trening u borbene svrhe, kao i finansiranje takvih aktivnosti će sada biti kriminalno djelo širom cijele EU", upozorava Džulijan King evropski komesar za bezbednosnu Uniju.

"Terorizam ne zna za granice, i upravo zato je efikasno upravljanje spoljnim granicama Unije od vitalnog značaja za našu ukupnu unutrašnju bezbjednost", smatra evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Avramopulos.

Predložene mjere, uz podršku Savjeta i Parlamenta, trebalo bi da stupe na snagu u najkraćem mogućem roku, posebno one za koje ne treba ozbiljnija finansijska i logistička podrška, poput snažnijeg povezivanja bezbjednosnih službi i uklanjanja zakonskih granica u praćenju i zaustavljanju tokova finansiranja terorista.

XS
SM
MD
LG