Linkovi

Novčana kazna i društveno odgovorni rad za kongresmena koji je napao novinara


Republikanski kongersmen Greg Đanforte ispred suda u Montani
Republikanski kongersmen Greg Đanforte ispred suda u Montani

Novoizabrani kongresmen iz zapadne američke države Montane izbegao je zatvorsku kaznu pošto je priznao da je kriv za neprimereni napad kada je telom gurnuo reportera uoči izbora na kojima je izabran za kongresmena u Predstavničkom domu.

Sudija u gradu Bozmanu je osudio Grega Đanfortea da služi 40 sati rada u zajednici, pohadja 20 sati kurs za kontrolu gneva i plati 385 dolara kao i sudske troškove.

Reporter Gardijana Ben Džejkobs je Djanforteu 24. maja postavio pitanje o izveštaju o zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je podnela Kongresna kancelarija za budžet.

U pripremljenom saopštenju, Džejkobs je ispričao o nasilnom susretu i onome što se desilo posle toga, ali je priznao da je prihvatio Djanforteovo izvinjenje.

Uveren sam da će on biti jak zagovornik slobode štampe i Prvog amandmana, koji visi uramljen na zidu ove sudnice. i nadam se da ću imati priliku da ga intervjuišem kada dodje na Kapitol Hil. Da je ovaj incident bio jednostavno izmedju mene i novoizabranog kongresmena, to bi bila jedna stvar, ali je imao posledice širom nacije na našu politiku i našu kulturu.”

Djanforte i Džejkobs su postigli sporazum prošle nedelje prema kome je kongresmen uputio pismeno izvinjenje Džejkobsu i donirao 50.000 dolara Odboru za zaštitu novinara.

XS
SM
MD
LG