Linkovi

Đoković i Mari u finalu Rolan Garosa


Mari i Đoković na mreži posle prošlogodišnjeg polufinala u kojem je Srbin pobedio posle pet setova
Mari i Đoković na mreži posle prošlogodišnjeg polufinala u kojem je Srbin pobedio posle pet setova

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ponovo je na korak od osvajanja jedinog grand slem turnira koji mu nedostaje u karijeri. Đoković se plasirao u finale Otvorenog prvenstva Francuske treći put uzastopno, četvrti put u poslednjih pet godina, a za trofej će u nedelju igrati protiv Britanca Endija Marija.

Do 20. grand slem finala u karijeri – po čemu deli drugo mesto u istoriji sa Špancem Rafaelom Nadalom, iza Švajcaraca Rodžera Federera – Đoković je došao posle – kako je sam opisao - "najbolje partije na turniru".

Prvi reket sveta doiminirao je protiv 22-godišnjeg Austrijanca Dominika Tima – 6:2, 6:1 i 6:4, posle sat i 48 minuta igre, i sutra će - prvi put posle četiri uzastopna dana igranja, imati odmor pred nedeljno finale, u kojem će pokušati da postane osmi teniser u istoriji koji ima trofej sa sva četiri najveća turnira, ali i jedini, uz legendarnog Roda Lejvera, koji je u istom trenutku zvanični šampion Melburna, Pariza, Londona i Njujorka.

Iza Đokovića je serija od 27 uzastopnih pobeda na grand slemovima, a da bi došao do 28. moraće da pobedi jednog od svojih najvećih rivala, sedam dana starijeg Britanca Endija Marija, koji je danas u čertri seta eliminisao branioca titule Švajcarca Stanislasa Vavrinku – 6:4, 6:2, 4:6 i 6:2.

Biće to 34. međusobni duel Marija i Đokovića, Srbin vodi 23-10, 3-1 na šljaci i 4-2 u grand slem finalima. Mari je s druge strane postao prvi Britanac u skoro 80 godina, koji se plasirao u finale u Parizu, i pridružio se Đokoviću, Nadalu, Federeru i još šestorici igrača,koji su u takozvanoj "Open eri" (od 1968. godine) igrali finale na svakom od četiri grand slema.

Pre muškog finala u nedelju, sutra se igra žensko finala, a sastaju se Serena Vilijams, koja juri svoju 22. grand slem titulu i Španjolka Garbinje Mugurusa, kojoj je ovo drugo grand slem finale u karijeri, pošto je prošle godine u finalu Vimbldona izgubila upravo od Amerikanke.

XS
SM
MD
LG