Linkovi

Nova vlada Italije položila zakletvu, očekuju se bolji odnosi sa EU


Italijanski predsednik Serđo Matarela i premijer Đuzepe Konte sa ministarkama u novoj vladi, 5. septembar 2019.
Italijanski predsednik Serđo Matarela i premijer Đuzepe Konte sa ministarkama u novoj vladi, 5. septembar 2019.

Nova italijanska vlada, formirana zahvaljujući neočekivanom savezu populističkog Pokreta pet zvezdica i pro-evropske Demokratske stranke, položila je u četvrtak zakletvu u predsedničkoj palati "Kvirinale" u Rimu.

"Spremni smo da damo sve za zemlju", poručio je lider Pokreta i novi ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo.

U vladi, na čijem čelu je premijer Đuzepe Konte, je 21 ministar - 10 iz Pokreta pet zvezdica, devet iz Demokratske stranke, i jedan iz manje levičarske stranke. Nova ministarka unutrašnjih poslova, ekspert za imigraciju Lućana Lamorgeze, ne pripada ni jednoj partiji.

O vladi tek treba da se glasa u parlamentu u ponedeljak i utorak, dok će joj prioritet biti usvajanje budžeta za 2020. godinu koji mora biti podnet poslanicima do kraja septembra, a Briselu do 15. oktobra.

Brisel je pozdravio formiranje nove vlade za koju se očekuje da će značajno poboljšati pogoršane odnose Brisela i Rima. Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker čestitao je Konteu i rekao da je novo političko doba u Italiji došlo u "veoma važnom trenutku za uniju" i da je siguran da će Rim imati jednu od glavnih uloga u rešavanju ključnih pitanja.

Italija je za svog kandidata za novu Evopsku komisiju imenovala bivšeg premijera iz Demokratske stranka Paola Đentilonija što je, prema oceni predsednika stranke Nikole Zingaretija, odlličan izbor za Italiju, koja će "ponovo imati jednu od vodećih uloga u Evropi".

Bivša koalicija između Pokreta pet zvezdica i desničarske Lige Matea Salvinija bila je u oštrom sukobu sa Briselom zbog budžeta i imigracionih pitanja.

Međutim, koalicija se raspala posle odluke Salvinija da uskrati podršku vladi u nadi da će biti sazvani vanredni izbori, na kojima bi pobijedila njegova stranka kojoj raste popuarnost. Salvini je u četvrtak ocenio da nova vlada "neće trajati dugo".

"Bićemo protiv nje u parlamentu, na skupovima, gradskim trgovima, a onda kada budemo konačno glasali, pobedićemo", poručio je Salvini.

XS
SM
MD
LG