Linkovi

Italijanski premijer Đuzepe Konte podneo ostavku


Italijanski premijer Đuzepe Konte govori u parlamentu, 20. avgust 2019.
Italijanski premijer Đuzepe Konte govori u parlamentu, 20. avgust 2019.

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je u utorak da podnosi ostavku, pošto je desničarska Liga, predvođena ministrom unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem, odlučila da uskrati podršku vladi.

Konte je obraćanju parlamentu optužio Salvinija za rušenje vladajuće koalicije, ugrožavanje ekonomije zbog lične i političke koristi i profitiranje od sve veće popularnosti.

"Salvini je pokazao da se drži svojih i interesa svoje stranke. Njegove odluke predstavljaju ozbiljan rizik za ovu zemlju", rekao je Konte.

Salvini je odbacio Konteove optužbe i poručio da se druge stranke plaše izbora i gubitka poslova.

Dodao je da je njegov politički cilj da dovede u pitanje fiskalna pravila Evropske unije, za koja je ustvrdio da su osiromašila Italiju.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini ljubi brojanicu u parlamentu, 20. avgust 2019.
Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini ljubi brojanicu u parlamentu, 20. avgust 2019.

Desničarska stranka Liga i pokret "Pet zvezdica" formirali su vladajuću koaliciju pre samo 14 meseci, dok Konte nije pripadao ni jednoj članici koalicije.

Očekuje se da će Konte tokom dana obavestiti predsednika Serđa Matarelu o odluci da podnese ostavku. To će omogućiti Matarelu da počne zvanične konsultacije sa strankama o formiranju nove koalicije. Ukoliko u tome ne uspe, Matarela će raspustiti parlament.

Salvini je prethodno tražio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, tri i po godine pre redovnih, uveren da će mu rast popularnosti omogućiti da bude izabran za premijera, a da će Pokret pet zvezdica biti primoran da ode u opoziciju.

XS
SM
MD
LG