Linkovi

Nova sredstva EU za poljoprivrednike u CG


Potpredsjednik Vlade Milutin Simović i ambasador EU Aivo Orav saopštili da je Vlada Crne Gore stvorila preduslove za korišćenje IPARD sredstava. Poljoprivrednicima je na raspolaganju novih 39 miliona eura podrške EU.

"Crna Gora je uspješno završila proces akreditacije za IPARD program i dobila ovlašćenje za upravljanje sa 39 miliona eura sredstava EU. Sa dodatnih 12,1 milion iz nacionalnog budžeta i 35,7 miliona učešća korisnika, kroz IPARD program će se ukupno investirati 87 miliona eura”, saopštio je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Simović je dobru vijest za crnogorske poljoprivrednike saopštio zajedno sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori ambasadorom Aivom Oravom, na konferenciji za novinare upriličenoj na jednom poljoprivrednom gazdinstvu.

"Danas obilježavamo još jedan razvojni iskorak u sektoru poljoprivrede. Zajedno, predstavnici institucija, naših evropskih partnera i proizvođača. U sastavu u kojem smo pripremali i u sastavu u kojem ćemo, siguran sam, uspješno realizovati ovaj značajni projekat", ocijenio je Simović.

Simović je naglasio da je ukupni proces od izrade IPARD programa do akreditacije bio sveobuhvatan i veoma zahtjevan, ali da su naporima brojnih institucija i pojedinaca ispunjeni svi preduslovi.

“I ovom prilikom želim da napomenem da je Vlada iz nacionalnog budžeta i međunarodnih programa, već obezbijedila da se u narednom četvorogodišnjem periodu, u poljoprivredni sektor uloži oko 250 miliona eura, od čega preko 150 miliona eura bespovratne podrške” kazao je Simović, dodajući da je riječ o “šansi koju poljoprivrednici moraju iskoristiti”.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav takođe je izrazio zadovoljstvo što je ovom prilikom, zajedno sa Simovićem, posjetio gazdinstvo Jovovića i što na terenu može da svjedoči opipljivim rezultatima EU podrške lokalnim preduzećima i građanima Crne Gore.

“Kroz IPARD program EU će Crnoj Gori dodijeliti skoro 40 miliona eura. Time potvrđujemo da je Ministarstvo poljoprivrede odradilo dobar posao na uspostavljanju neophodnih procedura i funkcionalnog sistema za upravljanje IPARD- om u Crnoj Gori”, ocijenio je šef Delegacije EU.

Korišćenje IPARD sredstava, kako je ocijenio ambasador Orav, pružiće mogućnost farmerima da unaprijede svoje kapacitete, povećaju produktivnost i ojačaju konkuretnost.

“IPARD program, takođe, daje priliku farmerima da se pripreme za korišćenje strukturnih fondova za poljoprivredu, koji će im biti dostupni nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji”, kazao je Orav.

Za šefa Delegacije EU u Crnoj Gori, takođe, je značajno što se od sprovođenja IPARD programa, kao benefit, očekuje otvaranje novih radnih mjesta, ne samo u poljoprivredi, nego i u drugim sektorima, kao što su izgradnja i trgovina.

“Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo, postepeno usvaja EU standarde, kroz proces pregovora i uz podršku Instrumenta za predpristupnu pomoć. Iskreno se nadam da će i ova podrška EU, kroz IPARD, donijeti još više poslovnog uspjeha poljoprivrednom domaćinstvu Jovović, ali i brojnim drugim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima u Crnoj Gori, te da ćemo biti u prilici uskoro da zajedno promovišemo dosta novih IPARD projekata”, poručio je ambasador Orav.

XS
SM
MD
LG