Linkovi

Nova runda pregovora sa Iranom 7. aprila


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif na pregovorima u Beču 19. marta.
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif na pregovorima u Beču 19. marta.

Dok se pregovori šest svetskih sila sa Teheranom nastavljaju u aprilu, neki zvaničnici kažu da će biti veoma teško da se prebrode razlike u pogledu obogaćivanja uranijuma i reaktora Arak.

Pregovarači Irana i šest svetskih sila okončali su, kako navode “sadržajne i korisne” razgovore o nuklearnom program Teherana i saopštili da će se oni nastaviti 7. aprila u Beču. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton pročitala je zajedničko saopštenje navodeći da su u razgovorima razmotreni iranski program obogaćivanja uranijuma, planovi u pogledu reaktora Arak, kao i zapadne sankcije protiv Irana

"Sastaćemo se ponovo od 7. do 9. aprila u Beču i nastavićemo rad na važnim oblastima koje planiramo da pokrijemo jednim sveobuhvatnim sporazumom. U medjuvremenu, tehnički eksperti će se sastati da bi dalje razvijali detalje relevantnih pitanja.”

Ketrin Ešton nije navela više detalja. Jedan visoki zvaničnik SAD izjavio je za agenciju Rojters da će biti veoma teško da se prebrode razlike izmedju Irana i šest svetskih dila u pogledu obogaćivanja uranijuma i reaktora Arak, u kojem bi, kako zapadne sile strahuju, mogao da se proizvede plutonijum za pravljenje nuklearnog oružja.

On je medjutim naveo da je cilj svih uključenih strana da postignu sporazum u okviru planiranog roka od šest meseci.

Iran i grupa koju čine SAD, Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Nemačka postigle su prelazni sporazum prošle godine kojim bi Iran ograničio osetljive nuklearne aktivnosti u zamenu za delimično ublažavanje sankcija.
XS
SM
MD
LG