Linkovi

"Armada" sa zakašnjenjem na putu ka Korejskom poluostrvu


Američki nosač aviona Karl Vinson na Indijskom okeanu.
Američki nosač aviona Karl Vinson na Indijskom okeanu.

Sjedinjene Američke Države pokušale su i danas da uvere saveznike da je udarna grupa američke mornarice predvođena nosačem aviona "USS Karl Vinson" zaista na putu ka severnom delu Tihog okeana, u cilju odvraćanja Severne Koreje od razvoja programa nuklearnog oružja.

Međutim, već nekoliko dana mogu se čuti izjave koje navode na pogrešan zaključak da su nosač aviona i drugi brodov već bili na tom putu. "Šaljemo armadu, veoma moćnu", rekao je predsednik Donald Tramp još 11. aprila, tri dana pošto je udarna grupa napustila Singapur.

Admiral Heri Heris, komandant američke Pacifičke komande 9. aprila je objavio da je naredio grupi da zalovi na sever, umesto prethodno najavljenih poseta lukama u Australiji. Međutim, grupa je umesto toga ostala u Zapadnom Pacifiku i sprovela skraćeni niz vežbi sa autralijskim snagama. Koliko prošle subote Vinson je još prolazio kroz Moreuz Sunda, koji razdvaja indonežanska ostrava Javu i Sumatru, hiljadama kilometara daleko od Korejskog poluostrva.

"Nova era" u politici prema Severnoj Koreji

Zbog sve veće zabrinutosti u vezi sa ubrzanim napretkom nuklearnog i programa balističkih raketa Severne Koreje, Bela kuća nagoveštava agresivniji stav prema Pjongjangu. Međutim, nije potpuno jasno šta to znači...

Demonstracija sile na granici sa Severnom Korejom. Na udaljenosti od svega nekoliko metara od severnokorejskih vojnika, potpredsednik SAD Majk Pens lično je upozorio Sever, da se politika SAD menja.

"Era strateškog strpljenja ja završena", izjavio je Majk Pens, potrpedsednik Sjedinjenih Država.

Bila je to kratka izjava, sa velikim implikacijama da SAD više neće čekati, dok lider Severne Koreje Kim Džong Un proširuje svoj nuklearni i raketni program, koji su predstavljeni i na nedavnoj vojnoj paradi.

Međutim, sledeći korak američkog predsednika Donalda Trampa nije jasan. Tramp je nagovestio da bi SAD mogle i same da krenu u akciju protiv Severa.

Da to ne bi bila prazna pretnja, udarna grupa predvođena američkim nosačem aviona uputila se ka Korejskom poluostrvu.

Tramp je takođe pokušao da ubedi kineskog lidera Ši Đinpinga da izvrši dodatni ekonomski pritisak na svog saveznika, ali svi ti koraci su samo varijacije već korišćenih strategija prethodnih administracija i zato se postavlja pitanje: koliko će se američka politika promeniti pod Trampom?

Kristofer Hil, bivši američki ambasador u Južnoj Korejii vodeći pregovarač u nuklearnim razgovorima sa Severom, kaže da ne postoji magičan odgovor.

"Postoji ograničeni broj stvari koje neko može da uradi. Stoga u diplomatiji, ne bih očekivao da neko "izvuče zeca iz šešira".

Hil, koji je govorio za Glas Amerike preko Skajpa, takođe dovodi u pitanje Trampovu strategiju nepredvidivosti, misleći pritom na inistiranje američkog predsednika da neće da najavljuje svoj sledeći potez, i da su sve opcije u igri.

"Nepredvidivost može da bude voma dobra stvar ako igrate fudbal ili košarku, pa druga strana ne zna šta nameravate da biste postigli poene. Međutim, ona takođe može da izazove mnogo roblema, posebno ukoliko vas vaši partneri ne poznaju dobro, ne znaju koji su vaši instinkti i nemaju pravi osećaj, kako volite da rešavate neke stvari".

U Beloj kući, portparol Šon Spajser takođe je proglasio novu eru politike prema Severnoj Koreji , ali je odbio da ide u detalje.

"Predsednik je bio veoma jasan da zbog toga što ne odustajemo ni od jedne opcije imamo 'jače karte“".

Šta će predsednik Tramp uraditi s tim kartama – ostaje da se vidi.

XS
SM
MD
LG