Linkovi

Nova administracija - nova strategija u obračunu s teroristima?


Reks Tilerson, američki državni sekretar
Reks Tilerson, američki državni sekretar

Američki državni sekretar Reks Tilerson biće domaćin prve konferencije ministara spoljnih poslova i visokih zvaničnika 68 zemalja – članica koalicije za borbu protiv Islamske države koju predvode Sjedinjene Države. Poslednji put sastali su se 2014-e. Stejt dipartment je saopštio da je cilj ovog sastanka da sve članice koalicije ulože veće napore kako bi se uništila uporišta Islamske države u Iraku i Siriji, i da pojačaju pritisak na mrežu njihovih saradnika.

Fokus konferenfcije u Vašingtonu, koju će voditi novi državni sekretar, biće na tome kako se izboriti sa Islamskom državom I kako stabilizovati Irak i Siriju. Koalicija zemalja koje se bore protiv ISIS-a jeste napredovala, ali ima još posla – kaže portparol Stejt dipartmenta Mark Toner.

“Najpre, ovo je prilika za novu administraciju da oceni dokle se stiglo i šta dalje činiti. Ne bih da preduhitrim sekretara, ali mislim da će on izneti neke nove ideje I pristupe o tome kako pobediti Islamsku državu.”

Ovaj sastanak biće prilika i da Tilerson bolje upozna američke saveznike, smatra Majkl O’Henlon iz instituta “Brukings”.

“Biće dobro ako se iznesu neke nove ideje, ali to nije neophodno na ovom prvom sastanku. Važnije je da se ljudi međusobno upoznaju, i da upoznaju Reksa Tilersona, Donalda Trampa. Ne znaju svi učesnici tako mnogo o široj spoljnoj ili bezbednosnoj politici – svakako ne iz prve ruke.”

O’Henlon ocenjuje da među saveznicima ima i otvorenih pitanja o kojima treba razgovarati.

“Turci i dalje na svojoj teritoriji imaju milione izbeglica, a kraj rata u Siriji se ne nazire. Lideri iz Zapadne Evrope su nervozni zbog boraca Islamske države koji se vraćaju kući i pokušavaju da propagiraju terorizam. Znači, niko nije zadovoljan, a i ne treba –trenutno, naša kampanja je u nekoj među-fazi.”

Predsenik Tramp kritikovao je bivšeg predsednika Obamu zbog, kako je rekao, slabe borbe protiv Islamske države. Zato analitičari čekaju da vide hoće li nova adminsitracija promeniti način borbe i pomeriti njen fokus na samoproklamovanu prestonicu Islamke države – Raku.

XS
SM
MD
LG