Linkovi

Nova tehnologija za apsorpciju ugljenika


U Oslu u Norveškoj nedavno je prvi put testirano skupljanje štetnog ugljen-dioksida koji se oslobađa usled paljenja otpada. Uspešnim eksperimentom u glavnoj gradskoj elektrani za sagorevanje materijala prikazan je metod apsorpcije većine ugljen-dioksida.

U elektrani koja otpad pretvara u energiju spaljuju se kućni i industrijski otpad koji ne može da se reciklira. Energija koja se dobija iz tog procesa koristi se za napajanje zgrada u Oslu.

“Želimo da obnovimo energiju unutra jer ona je i dalje dostupna. Kada stigne ovde mi se pobrinemo za to, spalimo to, i onda tu energiju koristimo za grejanje kvartova i proizvodnju struje”, objašnjava tehnički direktor elektrane Džoni Stuen.

Međutim, ova elektrana je u isto vreme najveći izvor emisije štetnih gasova u Norveškoj – i doprinosi oko 6 odsto godišnje. Ti gasovi pogoršavaju globalno zagrevanje.

Tokom nedavne petomesečne probe, pet kontejnera je izbacivalo izduvne gasove kroz broje cevi i filtere, zadržavajući oko 90 odsto tih gasova, koji nikada nisu stigli u vazduh, objašnjava Oskar Graf iz norveške kompanije za naftne usluge “Aker Solution” – koja je inače nadgledala ovaj eksperiment.

“Zadržati te gasove je relativno lako”.

Na svetu postoji oko 700 ovakvih elektrana, ali tehnologija za apsorpciju i skladištenje ugljenika još uvek je veoma skupa. Norveška sada razmatra izgradnju većeg objekta za apsorpciju ugljenika do 2020. Štetni gasovi bi zatim bili transportovani u Severno more i upumpani u nalazišta nafte ili gasa što bi povećalo proizvodnju.

XS
SM
MD
LG