Linkovi

Pjongjang: Ambasade da razmotre evakuaciju


Severnokorejski vojnici
Severnokorejski vojnici

U Vašingtonu, zvaničnici Pentagona izjavili su za Glas Amerike da se pripremaju za mogućnost da Severna Koreja u narednim danima lansira još jednu raketu

Severna Koreja je pozvala strane ambasade da razmotre evakuaciju svog osoblja iz Pjongjanga zbog rastuće napetosti na Korejskom poluostrvu. Britanija je takodje saopštila da je Severna Koreja upozorila ambasade i medjunarodno osoblje u toj zemlji da ne može da im garantuje bezbednost posle 10. aprila “u slučaju konflikta.”

Zvaničnik ruske ambasade u Pjongjangu rekao je da Rusija razmatra sugestiju o evakuaciji ali nema neposrednih planova da povuče osoblje, dodavši da je situacija u severnokorejskoj prestonici – mirna. Portparol UN-a saopštio je da je generalni sekretar Ban Ki Mun veoma zabrinut zbog tenzije, ali da će osoblje UN-a do daljnjeg ostati aktivno u Severnoj Koreji.

Pjongjang je proteklih nedelja uputio niz pretnji SAD i Južnoj Koreji, uključujući i pretnju nuklearnog napada na SAD. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da Rusija vodi konsultacije o tim upozorenjima sa Kinom, SAD i drugim učesnicama razgovora šest strana o Severnoj Koreji.

Severnokorejska državna televizija danas je objavila snimak Kim Džong Una na “hitnom operativnom sastanku” sa svojim generalima krajem marta, kada je naredio svojim snagama da budu u pripravnosti za napad Južnu Koreju, Guam, Havaje, kao i severnoamerički continent.

U medjuvremenu, jedan visoki zvaničnik Južne Koreje naveo je da će Seul možda evakuisati svoje radnike iz zajedničkog industrijskog kompleksa Kesong u Severnoj Koreji, jedine preostale veze izmedju dve zemlje, ukoliko situacija postane opasna.

U Vašingtonu, zvaničnici Pentagona izjavili su za Glas Amerike da se pripremaju za mogućnost da Severna Koreja u narednim danima lansira još jednu raketu. Od letova bombardera B-2 iznad korejskog poluostrva do razarača nadomak severnokorejske obale, američke snage pokazuju da su spremne da odgovore na svaku pretnju.

“Mislim da smo do sada imali odmerenu, odgovornu i ozbiljnu reakciju na te pretnje”, kazao je sekretar za odbranu Čak Hejgel.

Neke analitičare medjutim brine da bi nedavna vidljiva demonstracija američke sile na Korejskom poluostrvu mogla više da isprovocira Severnu Koreju, nego da je odvrati u njenim namerama. Vašington tvrdi da su svi njegovi potezi – defanzivni. *
XS
SM
MD
LG