Linkovi

Nakon rakete, nuklearna proba?


Severnokorejski vojnici

Odluka Sjeverne Koreje da, uprkos upozorenjima međunarodne zajednice, prošle nedjelje lansira raketu dugog dometa, dovela je do novog porasta tenzija u regionu. Samo nekoliko mjeseci nakon što je postao lider zemlje, Kim Džong-Un saočava se sa izborom - da nastavi da se sukobljava sa međunarodnom zajednicom ili da se odluči za drugi smjer.

Velikim proslavama u sjevernokorejskoj prijestonici Pjongjangu, prošle nedelje obilježen je 100. rođendan osnivača izolovane nacije, Kim Il Sunga, i početak vladavine novog lidera Kim Džong Una. Mladi Kim, za sada, ide stopama svog pokojnog oca Kim Džong Ila. Nakon prošlonedeljnog lansiranje rakete, raste zabrinutost da bi mogla da uslijedi nuklearna proba. BivšI direkotr CIA-e Majkl Hejden kaže:

"Vidjeli smo taj obrazac u prošlosti, kada lansiraju raketu, a ostatak svijeta reaguje i umjesto da pristane na kompromis ili na pregovore, Sjeverna Koreja preduzima još jednu provokativnu akciju. U dva slučaja, to je bio pokušaj nuklearne probe”.

Hejden kaže da pojedini vjeruju da su akcije neiskusnog novog lidera možda pokušaj da pokaže svoju moć. Drugi pak smatraju da je lansiranje rakete, samo nekoliko sedmica nakon sporazuma da se zaustave takve probe, kao i razvoj nuklearnog programa u zamjenu za pomoć u hrani, možda bilo neizbježno.

“I raketnu probu i dopremanje pomoći u hrani iz Sjedinjenih Država pokrenuo je Kim Džong Unov otac, Kim Džong Il, tako da se vjeruje da mlađi Kim još nije dovoljno učvršćen u svom položaju da bi zaustavio nešto što je započeo njegov otac”.

Ujedinjene nacije osudile su lansiranje i upozorile na dalje posledice, ukoliko se Pjongajng ponovo odluči na takav potez ili na nuklearnu probu. Trenutna situacija, po svemu sudeći, ponovo vodi ka periodu kada, prema mišljenju analitičara, tipično slijede nove provokativne akcije Sjevera, koji se nada da će na taj način obezbijedti više ustupaka tokom pregovora o nuklearnom programu. Viktor Ča, koji je tokom Bušove administracije bio direktor Bijele kuće za azijska pitanja, kaže da je malo vjerovatno da će Sjedinjene Države imati više strpljenja za Sjevernu Koreju.

“Mislim da će samo da se usredsrede na sankcije, sprečavanje širenja nuklearnog oružja i vojne vježbe. U suštini, zastupaće strategiju suzbijanja, barem do kraja ove administracije”.

Imajući u vidu predstojeće izbore u Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji, te promjene u vrhu vlasti u Kini, analitičari kažu da će unutrašnja pitanja u tim zemljama imati veći prioritet od Sjeverne Koreje.

"U današnjem političkom okruženju, veoma je teško za bilo koju administraciju ili uključenu stranu da stvarno probaju nešto drugo. Da pokušaju da se izvuku iz ovog negativnog ciklusa u koji smo upali”, smatra Ča.

Analitičari ističu da je jasno da ima vrlo malo optimizma u pogledu skorog poboljšanja situacije, naročito u godini, kada Sjeverna Koreja planira da postane zemlja sa nuklearnim naoružanjem.

XS
SM
MD
LG