Linkovi

Novi nuklearni test Severne Koreje


TV snimak lanisanja severnokorejske rakete, 3. avgust, 2016.
TV snimak lanisanja severnokorejske rakete, 3. avgust, 2016.

Južnokorejski vojni funkcioneri navode da je Severna Koreja izvela najnoviju u nizu raketnih proba, tako što je lansirala balističku raketu u okean nadomak svoje istočne obale.

Američka vojska saopštila je da je primetila dva simultana lansiranja raketa, da je jedna lansirana uspešno, a da je druga eksplodirala odmah po lansiranju.

Funkcioneri navode da je raketa, za koju se veruje da je projektil srednjeg dometa Rodong, ispaljena nešto pre osam sati ujutru iz mesta Uniul u zapadnoj pokrajini Hvanghe I da je letela 1.000 kilometara pre nego što je pala u japanske teritorijalne vode ili blizu njih.

Japanski premijer Šinzo Abe osudio lansiranje severnokorejskog projektila tokom konferencije za novinare nekoliko sati kasnije u Tokiju, istakavši da ono predstavlja značajnu pretnju japanskoj nacionalnoj bezbednosti i oštro protestovao zbog te, kako je rekao, neoprostive akcije.

SAD su takođe reagovale na probu, upozorivši Pjongjang da su spremne da brane sebe i svoje saveznike od bilo kakve provokacije.

XS
SM
MD
LG