Linkovi

Poslovni lideri uputili apel Pjongjangu


Izvršni predsednik Gugla Erik Šmit i bivši guverner Nju Meksika Bil Ričardson tokom posete Pjongjangu
Izvršni predsednik Gugla Erik Šmit i bivši guverner Nju Meksika Bil Ričardson tokom posete Pjongjangu

Američka delegacija tokom posete Pjongjangu apelovala na severnokorejske vlasti da obustave program naoružanja i dozvole veću upotrebu interneta

Privatna delegacija menadžera kompanije Gugl i drugih američkih poslovnih lidera, koja boravi u poseti Severnoj Koreji, saopštila je da je apelovala na vladu u Pjongjangu da obustavi svoj program naoružanja i dozvoli veću upotrebu interneta i mobilnih telefona.

Bivši guverner Nju Meksika i ambasador SAD pri UN, Bil Ričardson, koji sa izvršnim predsednikom Gugla Erikom Šmitom predvodi delegaciju, rekao je agenciji Asošietid Pres da je takodje zatražio od severnokorejskih vlasti pravedan postupak prema uhapšenom američkom državljaninu Kenetu Beju.

Taj američki turista korejskog porekla uhapšen je početkom novembra i predstoji mu sudjenje po optužbama za sada nepoznata krivična dela protiv Severne Koreje. Članovi američke delegacije su juče obišli laboratoriju za internet na Univerzitetu „Kim Il Sung“ gde su imali retku priliku da se upoznanju sa nekima od malobrojnih Severnokorejaca koji imaju pristup internetu.

Do četvorodnevne posete američke delegacije došlo je posle lansiranja severnokorejske rakete dugog dometa što je Vašington osudio kao pretnju regionalnoj bezbednosti i kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN. Stejt department je takodje kritikovao putovanje američke delegacije, ocenivši da vreme posete nije „od pomoći“.
XS
SM
MD
LG