Linkovi

Kim Džong Un u borbi za nadmoć


Severnokorejski lider Kim Džon Un okružen vojskom

Bivša severnokorejska špijunka kazala je u nedavnom intervjuu da se severnokorejski lider bori da preuzme potpunu kontrolu nad vojskom

Dok rastu tenzije na Korejskom poluostrvu, gdje Pjongjang upozorava strance da napuste zemlju i zatvara industrijski kompleks na granici sa Južnom Korejom, mnogi širom svijeta se pitaju šta je podstaklo ovu kominističku državu da provocira svoje susjede i međunarodnu zajednicu. Analitičari iznose različite stavove o tome zašto je mladi sjevernokorejski lider Kim Džon Un usredsređen na jačanje vojske umjesto na poboljšanje životnog standarda osiromašenog naroda.

Bivša sjevernokorejska špijunka, koja sada živi u Južnoj Koreji, pružila je rijedak uvid u funkcionisanje ove tajanstvene zemlje i njenog lidera.

"Kim Džong Un je previše mlad i neiskusan. Bori se da preuzme potpunu kontrolu nad vojskom i pridobije njenu lojalnost.”

Kim Hjun Hi je intervju za australijsku televiziju Ej-Bi-Si dala na nepoznatoj lokaciji. Ona je 1987. godine pomogla da se u južnokorejski avion podmetne bomba, u čijoj eksploziji je poginulo 115 putnika i članova posade. Južnokorejske vlasti su je uhvatile i osudile na smrt. Pomilovana nakon što je utvrđeno da joj je Sjeverna Koreja isprala mozak. Kim ističe da postoje razlozi za Kim Džong Unove prijetnje.

"Sjeverna Koreja koristi svoj nuklearni program da bi kontrolisala narod i natjerala Južnu Koreju i Sjedinjene Države na ustupke.”

Drugi su saglasni sa tim stavom. Suzan Dimađo, stručnjak u organizaciji “Azijsko društvo”, kaže da režim uglavnom traži načine da ostane na vlasti.

"Ukoliko razmotrite situaciju u samoj Sjevernoj Koreji, uvidjećete da je ona u ekonomskom i humanitarnom pogledu u veoma teškom položaju. Tako da je veoma vjerovatno da režim koristi 15. april, Dan osnivača, i sve ovo razmetanje vojnom moći da okupi narod i podstakne nacionalizam u zemlji zarad podrške novom lideru.”

Vojni analitičari ističu da, uprkos prijetnjama, nema nagovještaja da se sjevernokorejska vojska, koja ima million i 200 hiljada pripadnika, pirprema za rat. Oni međutim dodaju da će Pjongjang vjerovatno preduzeti neku provokativnu akciju, poput ispaljivanja rakete ili testiranja nuklearnog oružja, da bi obilježio rođendan Kim Il Sunga, osnivača zemlje i djede aktuelnog lidera.
XS
SM
MD
LG