Linkovi

Seul analizira ostatke severnokorejske rakete


Slavlje u Pjongjangu povodom uspešnog lansiranja rakete

Južnokorejska mornarica izvukla je ostatke sjevernokorejske rakete, lansirane ranije ove nedelje, koji će biti analizirani kako bi se utvrdili raketni kapaciteti Pjongjanga

Portparol ministarstva odbrane Kim Min Seok saopštio je da je brod koji je prevozio, po svemu sudeći, rezervoar za gorivo, stigao u vojnu bazu u Pjongteku. Na rezervoaru je napisano ime rakete Unha-3. Kim je naglasio da će ostaci biti ključni za utvrđivanje pravog sadržaja rakete.

Južnokorejska novinska agencija prenijela je da je dio rakete, čije lansiranje je oštro osudila međunarodna zajednica, pronađen u Žutom moru. Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija ocijenio je da je lansiranjem prekršena rezolucija kojom se Sjevernoj Koreji zabranjuje da vrši raketne ili nuklearne probe.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un najavio je međutim da će zemlja poslati u svemir još satelita kako bi razvila nauku, tehnologiju i ekonomiju. Stotine hiljada civila i vojnika okupili su se danas na glavnom trgu u Pjongjangu da bi proslavili uspjeh misije.
XS
SM
MD
LG