Linkovi

Nuklearni reaktor Severne Koreje u pogonu?


Severnokoreanska nuklearka u Jongbjonu
Severnokoreanska nuklearka u Jongbjonu

Jedna istraživačka grupa u Vašingtonu saopštila je da je Severna Koreja najverovatnije ponovo stavila u pogon nuklearni reaktor u Jongbojnu

Severna Koreja time verovatno želi da ispuni obećanje da će proširiti svoj program nuklearnog naoružanja.

Američko-korejski institut na Univerzitetu Džons Hopkins zasniva svoj zaključak na nedavnim satelitskim snimcima, na kojima se – kako izgleda - vidi beli dim, koji se širi iz zgrade u blizini reaktora u glavnom severnokorejskom nukleranom kompleksu u Jongbjonu.

U izveštaju koji je objavljen na blog stranici Instituta , navodi se da boja i veličina belog dima, koji se mogao uočiti na snimcima komercijalnog satelita 31. avgusta, nagoveštavaju da reaktor radi.

Oni povećavaju svoje nuklearne sposobnosti. Delom to znači povećanje njihovih zaliha fisionog materijala i nuklearnog oružja, a delom i napore da se usavrše načini za snabdevanje kroz građevinske projekte u tom glavnom postrojenju, koje se verovatno priprema za buduće testove”, kaže Džoel Vit iz Instituta.

Portparol južnokorejskog ministarstva odbrane Kim Min Seok nije mogao da potvrdi zaključak izveštaja, ali je izjavio da Seul i Vašington pažljivo prate razvoj situacije.

Reaktor je isključen 2007. godine kao deo dogovora dostave pomoći Severnoj Koreji u zamenu za zatvaranje nukleranog postrojenja. Ali u aprilu, Pjongjang je upozorio da bi mogao ponovo da pokrene operacije u Jongbjonu kako bi ojačao svoju nuklearnu snagu, u količini i kvalitetu.

Pjongjang je izveo svoju treću nuklearnu probu u februaru. Ujedinjene Nacije odgovorile su novim krugom snakcija protiv Severne Koreje što je izazavalo višenedeljne pretnje ratom protiv Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

Severna Koreja je od tada umanjila svoju ratnu retoriku i nagovestila obnavljanje šestostranih pregovora o svom nuklearnom program, koje je napustila 2009. godine.
Sjedinjene Države su navele da neće obnoviti pregovore ako Pjongjang ne pokaže spremnost da se odrekne svog nuklearnog oružja.
XS
SM
MD
LG